Štvrtkový koncert centrálnych bánk

Tóny lacných peňazí ako prvá rozvučnila Bank of England (BoE), keď jej guvernér prisľúbil prísun ďalších miliárd libier cez nákupy vládnych dlhopisov. Po pár minútach verdiktu BoE sa nečakane štedrá rozhodla byť aj centrálna banka Číny, ktorá opätovne pristúpila k znižovaniu úrokových sadzieb.

Nakoniec prišlo rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá (ako finančné trhy očakávali) pristúpila k zníženiu hlavnej refinančnej sadzby z pôvodného jedného percenta na 0,75 %. Ide už o tretie zníženie sadzieb, čo do funkcie prezidenta ECB nastúpil Talian Mario Draghi.

 

Štvrtkový koncert centrálnych bánk s cieľom podporiť likviditu v ekonomike, prichádza po tom, čo 20 . júna americký Federálny rezervný systém (FED) rozšíril operáciu Twist. Čo je operácia TWIST?V rámci nej FED predáva dlhopisy s krátkodobou splatnosťou. Následne za inkasované peniaze kupuje dlhopisy s dlhodobou splatnosťou. Otázka znie: Podkúria tieto lacné peniaze pod infláciu? Ako tvrdia niektorí odborníci, úrokové sadzby na medzibankovom trhu sú nebezpečne nízke.

Banky si stále neveria

Európske banky sú stále ostražité, čo sa odráža na vysokom objeme jednodňových depozit v ECB. V polovici týždňa tento objem predstavoval 6,5 miliárd eur, čo je najviac za posledné dva mesiace. Rekordný bol 3. máj, kedy objem jednodňových depozit v ECB dosiahol 828 miliárd eur.

Napriek tomu sa situácia v posledných dňoch uvoľnila, čomu prispeli aj závery dvojdňového eurosamitu. Prijatá možnosť Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) refinancovať banky priamo, priniesla na medzibankový trh uvoľnenie.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre