Fed-ot prišiel, no mnohých nepotešil!

Čakanie na FED–ota bolo rôznorodé. Kým určitá časť finančnej verejnosti počítala,  že centrálna banka Spojených štátov podporí ekonomiku masívnymi miliardami, iní predpovedali nezmenený stav – čiže ani cent!

Výsledok? Dá sa povedať, že Federálny rezervný systém (FED) pristúpil ku „kompromisu“. Neboli to masívne miliardy, ale bez centu sa to neobišlo. FED nakoniec predĺžil operáciu Twist, v rámci ktorej bude predávať dlhopisy s krátkodobou splatnosťou, a následne nakupovať dlhodobé dlhopisy.

Prvé kolo operácie Twist v objeme 400 miliárd by malo vypršať  koncom júna. Aj keď centrálna banka rozšírila operáciu Twist, mnohí ekonómovia čakali výraznejšie stimuly. „Rozšírenie Twist-u je cesta najmenšieho odporu“, uvádza Josh Feinman z banky Deutsche Bank.

Jednoducho to ekonomicky škrí-í-ípe

Ako inštitúcia predpokladá, hospodárstvo USA by malo v tomto roku rásť o 1,9 – 2,4 %. Ešte v apríli bola prognóza na 2,4 – 2,9 %. Banka uvádza, že nezamestnanosť klesá pomalšie, než sa pôvodne predpokladalo. Predseda FED-u i jeho kolegovia tak pristúpili k predĺženiu tzv. operácie Twist do konca tohto roka. Predĺženie Twist-u by malo priniesť likviditu v objeme 267 miliárd dolárov (210 mld. eur).

Hlavná úroková sadzba zostáva na nezmenenej úrovni  0,25 %. Ako FED zdôrazňuje, táto úroveň by mala potrvať minimálne do konca roku 2014. V prípade núdze je banka pripravená zakročiť: „ Výbor je pripravený prijať ďalšie kroky na podporu silnejšieho oživenia“, uvádza sa vo vyhlásení.

A čo trhy? Správa FED-u poslala ceny amerických dlhopisov nahor, rovnako rástol aj americký dolár.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre