Vznikla druhá najväčšia letecká spoločnosť na svete

Letecká spoločnosť Chile’s Lan dokončila prevzatie spoločnosti Brazil’s Tam a vytvorila tak druhú najväčšiu leteckú spoločnosť na svete, ktorá ponesie názov Latam.

Po dvoch rokoch rokovaní sa tak nakoniec akcionári Tam dohodli na prevzatí. Nová spoločnosť bude mať svoje sídlo v čilskom hlavnom meste Santiagu. Brazília a Čile dosahujú v posledných rokoch ekonomický rast, ktorý so sebou priniesol masívny rozmach v leteckej doprave, ale aj tvrdšiu konkurenciu.

Tam, kedysi vedúca letecká spoločnosť v Brazílii, začala zaznamenávať pokles zisku, potom ako jej konkurenti začali ponúkať lacnejšie letenky a lepšie obchodné podmienky. Tam je oveľa väčšia letecká spoločnosť pôsobiaca vo viac ako 20 krajinách a má dostatočné finančné prostriedky na to, aby novovytvorená Latam Airlines Group bola vážnym konkurentom tak na Brazílskom vnútornom trhu, ako aj v zahraničí.

1. Air China, 2. Latam

Generálny riaditeľ Latam,  Enriquo Cueto pre agentúru Reuters uviedol, že nový dopravca sa zameria na Brazíliu a prinesie významné zmeny na miestnom leteckom trhu.

Kombinované príjmy Lan a Tam v minulom roku prekročili 13 miliárd dolárov. Ich spoločná trhová hodnota je na druhom mieste medzi svetovými leteckými spoločnosťami po Air China. Analytici tvrdia, že obe spoločnosti na dohode získajú. Očakáva sa, že v najbližších štyroch rokoch vďaka spojeniu, na prevádzkových nákladoch ušetria až 700 miliónov.

 

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre