Španielsko nespĺňa rozpočtové ciele

Je pravdepodobné, že Španielsko nesplní rozpočtové ciele určené pre tento rok. Ako uvádza Medzinárodný menový fond (MMF),  Madrid by tak mal prijať širšie reformy, vďaka ktorým by znížil svoje zadlženie.

Španielsko presadzuje drastické škrty vo verejných výdavkoch, aby sa mu podarilo zraziť rozpočtový schodok na 5,3 % z 8,5 % v roku 2011. Mnoho ekonómov však hovorí, že tento cieľ bol vždy nerealistický. Minulý víkend muselo Španielsko požiadať o medzinárodnú pomoc, ktorej výška sa odhaduje až na 100 miliárd eur, na núdzové úvery pre svoje banky.

Úsporný plán

MMF uvádza, že Španielsko potrebuje zvýšiť svoje príjmy z daní, ako aj pristúpiť na ďalšie znižovanie výdavkov. Avšak dodáva, že Madrid by nemal svoj deficit znižovať príliš rýchlo, lebo bude vystavený „bezprecedentnej dvojitej recesii s vysokou nezamestnanosťou“. Španielsko má najvyššiu nezamestnanosť v eurozóne a bez práce je tu takmer štvrtina ľudí.

Začiatkom tohto roka vláda oznámila úsporný balík vo výške 27 miliárd dolárov ako súčasť jedného z najťažších úsporných krokov v histórii krajiny.

Škrty vo výdavkoch a zvyšujúce daňové zaťaženie však narušujú hospodársku obnovu v Španielsku. Krajina je opäť v recesii a jej banky sú nedostatočne kapitalizované, vzhľadom k prepadu na španielskom trhu s nehnuteľnosťami.

Ani pripravovaná záchrana bankového sektora nepomohla obnoviť dôveru v ekonomiku krajiny a výnos štátnych dlhopisov obchodovaných na sekundárnom trhu je blízko 7 %, čo  je úroveň všeobecne považovaná za neudržateľnú.

 

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre