Španielsko je pokojné, premiér sa vychvaľuje!

Ani raz nevyslovil slovo „záchrana“. Jeho krajina včera oznámila, že  požiada o pomoc pre finančný sektor, no  španielsky premiér Mariano Rajoy si „smelo“ pochvaľuje prácu svojej vlády. Pritom ešte v predvolebnej kampani sľuboval, že Španielsko nepožiada o pomoc záchranný fond EÚ.

Jeho nedeľný výstup sa novinárom nepáčil.„Nie je ľahké získať úverovú linku v objeme 100 miliárd eur“, upozornil (na seba) Rajoy. Španielske média ho obviňujú, že tlačil na ministra financií Luisa Guindosa, aby práve on oznámil žiadosť o pomoc z európskeho záchranného fondu. Vyčítajú mu, že za tento krok nechcel prevziať zodpovednosť on sám.

Solidárni kolegovia ala pekný komparz

EÚ komisár pre hospodárske záležitosti – Oli Rehn, ocenil ústretovosť eurozóny voči Španielom. Eurozóna sa snaží ukázať, že je pripravená upokojiť rozbúrené finančné trhy a bojovať so šíriacou dlhovou nákazou. Okrem nemeckého ministra financií, Wolfganga Schäuble-a, chváli žiadosť Španielov o pomoc aj nemecký minister hospodárstva: „Očakávam, že to významne prispeje k tvorbe transparentnosti a k obnove dôvery na finančných trhoch“, hovorí minister Philipp Rösler.

Španielsko ešte oficiálne o pomoc nepožiadalo. Trvá na tom, že žiadosť podá až po vypracovaní správy o „zdravotnom stave“ svojich bánk (spoločnosťami Oliver Wyman a Roland Berger). Predpokladaný termín je 21. jún.

Je to OK!

Investičné Noviny komentujú: To, že správu o žiadosti Španielska o pomoc nepriniesol  samotný premiér, nepokladáme za „chybu“. Práve naopak! Ide o pekný výstrel cez španielskeho ministra financií, čím vláda naznačuje: Je to OK, načo hneď premiéra? Strategickým je aj krok, že Španielsko len oznámilo, že o pomoc požiada. Neprináša  tak „razový šok“, ale finančným trhom necháva priestor sa s týmto faktom popasovať. Pekný komparz dotvárajú zahraniční politici, ktorí sú k Španielom maximálne solidárni.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre