Lietanie v Európe v strate

Medzinárodné združenie leteckých prepravcov (IATA) takmer zdvojnásobilo odhad strát európskych leteckých spoločností pre rok 2012 na 1,1 miliardy dolárov. Uviedlo, že rýchlo sa zhoršujúce podnikateľské prostredie spôsobuje v regióne problémy s rastom. Doterajšie predpoklady pritom hovorili o strate 600 miliárd dolárov. IATA varovalo, že negatívny vplyv na letecký priemysel bude mať tiež dlhová kríza v eurozóne. Kritické by pritom mohli byť už nasledujúce mesiace.

Vo svojej najnovšej projekcii IATA dodalo, že európsky dopravcovia sú tiež zrážaný vysokými a nestále rastúcimi daňovými režimami, neefektívnosťou v riadení leteckej prevádzky a vysokými nákladmi na dodržiavanie zle premyslených predpisov regulácie.

Straty kompenzuje Amerika

Prognóza IATA pre globálnu leteckú dopravu pritom zostáva pre rok 2012 bez zmeny, keď predpovedá zisk na úrovni 3 miliardy dolárov. Straty európskych a ázijsko-pacifických dopravcov sa darí kompenzovať ziskami zo Severnej a Latinskej Ameriky. Sektor ťaží z nedávneho poklesu cien pohonných hmôt, ktoré tvoria takmer 40 % celkových nákladov leteckých spoločností. Cena ropy Brent klesla pod úroveň 100 dolárov za barel, zatiaľ čo ešte začiatkom roka bola na úrovni viac ako 120 dolárov.

 

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre