Slovákom padali mzdy v informáciách, rástli v reštauráciách

Ako informuje mesačný bulletin NBS, oproti februáru 2012 sa v marci 2012 medziročná dynamika nominálnych miezd vo vybraných odvetviach spomalila. Pod tento vývoj sa podpísalo hlavne pokračujúce spomaľovanie rastu miezd v informáciách a komunikácii, v priemysle a v doprave a skladovaní, ako aj nižší rast miezd vo vybraných trhových službách a v maloobchode.

Na druhej strane výraznejšie oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástla mzda vo veľkoobchode a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev. Aj napriek spomaleniu mesačné ukazovatele za marec 2012 potvrdili pozitívny vývoj miezd z predchádzajúcich mesiacov a poukazujú na zrýchlenie ich rastu za 1. štvrťrok 2012 oproti predchádzajúcemu štvrťroku.

Mierny rast zamestnanosti

V marci 2012 zamestnanosť vo vybraných odvetviach zaznamenala po dvojmesačnom poklese opätovne mierny rast. Pod rast mesačnej zamestnanosti sa podpísal rýchlejší rast zamestnanosti v priemysle, vo vybraných trhových službách, ako aj zmiernenie prepadu v stavebníctve. Na druhej strane výraznejšie spomalenie rastu zaznamenali informácie a komunikácia. Mesačné údaje v priemere za marec 2012 vo vybraných odvetviach poklesol o 3,4 tisíc osôb a dosiahol 408,4 tis. osôb.

Miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla 13,7 % a v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom poklesla o 0,1 percentuálneho bodu. Na druhej strane však vzrástol podiel dlhodobo nezamestnaných, kedy od začiatku roka stúpol o 0,8 percentuálneho bodu.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre