Graf: Prečo sa Mexiko stáva novou Čínou?

Na portáli etf.com som sa stretol so zaujímavým grafom, ktorý porovnáva priemernú mzdu výrobného sektora v Číne a v Mexiku.

Na grafe, ktorý prikladáme nižšie vidieť, že mzdy v Číny sa za posledných 10 rokov zdvojnásobili. Na rozdiel od Číny sa tak Mexiko môže naďalej chváliť nízkymi nákladmi na pracovnú silu, ktoré zostávajú stabilné.

Trend je jasný – niektoré firmy znižujú výrobu v Číne a presúvajú sa do Mexika. Potvrdzuje to aj viacero amerických spoločností ako Caterpillar či Chrysler, ktoré svoje investície v Mexiku ešte viac rozšírili. Pre americké firmy to ale nie je jediné kritérium, na základe ktorého sa rozhodujú, prečo svoje dielne zakotviť práve v Mexiku.

Veľkú rolu zohrávajú aj náklady na prepravu, najmä v súčasnosti, kedy cena ropy opäť rastie. Podstatný je aj čas dodávok – kým tranzit z Číny môže trvať aj niekoľko týždňov, z Mexika do USA je to „na skok“.

K ďalším výhodám mexického podnikateľského prostredia (v porovnaní s Čínou) patrí vyspelejšie a rýchlejšie súdnictvo (najmä v otázke obchodných práv), dostatočne vyvinuté zásady bezpečnosti práce či stabilnejšie makroekonomické prostredie (napr. inflácia). Viacero skutočností nasvedčuje tomu, že Mexiko sa stáva novou Čínou.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre