Investori sú nespokojní, Čínu možno nahradia

Podnikatelia z Európy sú sklamaní. Čínska vláda neposkytuje takú pomoc ako sľúbila, sťažujú sa európske firmy. Ako varuje  prezident obchodnej komory EÚ v Číne, plánované investície môžu byť odklonené na iné trhy.

Priame investície európskych spoločnosti v Číne činia objem 5 miliárd eur, čo je najviac vo svete. Pri Spojených štátoch amerických je táto suma až o polovicu menšia.

Zoznam problémov je pritom dlhší. Podniky sa sťažujú na zdĺhavé rokovania, trhové bariéry či nákladové tlaky. Vidieť to na nemeckom automobilovom priemysle. Ani po 30. rokoch pootvorenia čínskej ekonomiky sú európske automobilky nútené vstupovať do spoločných podnikov. Problémy badať aj v iných odvetviach. Poisťovníctvo je v Číne pod tlakom domácej vlády, ktorá prostredníctvom domáceho monopolu bráni zahraničným investorom vstup do odvetvia.

Čítaj: 10 najväčších spoločností v Číne 

Najnovšie sa čínska vláda vyjadrila, že podporí domáci automobilový trh. Objem stimulov či ďaľšie podrobnosti nie sú známe. Odborníci sa domnievajú, že vláda opäť podporí len svojich výrobcov.

Graf znázorňuje , kam smerujú priame zahraničné investície sveta za posledných 10 rokov

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Môžu byť radi za takú lacnú pracovnú silu, aj keď je pravda že pri FDI to nieje všetko. Čína možno pootvorila trh, no stale má nad ním pevnú ruku (čo sa investorom samozrejme nepáči)