Faktory, ktoré je vhodné zohľadniť pri obchodovaní komodít

Pri investovaní do komodít sa nám núka veľké portfólio aktív. Máme na výber takzvané SOFT komodity, ku ktorým patria klasické poľnohospodárske komodity ako pšenica, kukurica či ryža. Potom to sú HARD komodity, kde patria priemyselné kovy. Obchoduje sa taktiež pomarančová šťava, hovädzie mäso, sójová múčka či cukor.Obľúbenou investíciou býva aj káva alebo kakao. Pri pohľade na poslednú dekádu sa káva výrazne zhodnotila, čo je okrem neúrodných období spôsobené aj zvýšeným dopytom po tejto surovine.

Pri komoditách vplýva na cenu viacero faktorov. Preto treba byť opatrný a sledovať množstvo činiteľov.

Americký dolár

Netreba zabúdať, že komodity sa oceňujú v svetovej mene – americký dolár. Ukážme si, ako bude zmena kurzu amerického dolára ovplyvňovať ceny na komoditných trhoch: Ak americký dolár výrazne oslabí, za našu peňažnú jednotku (napríklad euro) si môžeme kúpiť viac dolárov, čím sa pre nás komodity stávajú lacnejšími. Ak je situácia opačná, a americký dolár posilní, komodity nás budú stáť viac.

Počasie

Ďalším z faktorov je pri komoditách počasie či rôzne živelné pohromy. Pri neúrode danej komodity môžu ceny vystreliť prudko nahor. Podobne tak bolo v prípade požiarov v Rusku, kedy cena pšenica výrazne posilnila.

Zvýšený dopyt

Ako sme už spomínali, cenu komodít určuje dopyt po nich. V súčasnosti je trend, že Čína konzumuje viac bravčového mäsa ako predtým, čo sa odráža aj na vyšších cenách. Na tento vývoj tiež zareagovali fast-foodové reťazce, pre ktoré sa stalo mäso drahším a museli s cenami svojich výrobkov nahor.

Makroprostredie

Ako na všetkých finančných trhoch, aj pri komoditách nemožno obísť politickú scénu a vývoj makroekonomiky. Ak sa svetovému hospodárstvu darí, znamená to vyššiu spotrebu komodít a tým aj ich vyššiu cenu. Ak nastáva recesia, odpisuje si aj ropa či poľnohospodárske plodiny.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre