Merkelová navrhuje referendum o zotrvaní v eurozóne. Gréci sú pobúrení!

Spolková vláda Nemecka popiera, že kancelárka Angela Merkelová Aténam navrhla referendum o zotrvaní Grékov v eurozóne.

Niekoľko agentúr hlásilo, že nemecká kacelárka Angela Merkelová navrhla Grékom referendum o ponechaní eura. Podľa informácií tak kancelárka spravila v telefonickom rozhovore s gréckym prezidentom, Karolosom Papouliosom. „Je to pravda“, povedal hovorca gréckej vlády Dimitris Tsiodras. Súčasná prechodná vláda v Grécku však odmieta referendum. Referendum by malo byť schválené parlament, ktorý je však do nových volieb v júni rozpustený.

Gréci tvrdia jednoznačné NIE!

Konzervatívna strana Nová demokracia reagovala: „ Gréci nepotrebujú referendum, aby preukázali, že chcú zostať v eurozóne. Grécko si zaslúži rešpekt svojho partnera. Dnešný návrh pani Merkelovej nie je akceptovateľný. Na grécky ľud sa obracia v nesprávnu dobu s nesprávnou správou. Komunistická strana nazvala návrh referenda za „vydieranie“. Referendum navrhol už bývalý premiér George Papandreou, a to v novembri 2011. V tej dobe sa referendum stretlo s odporom Paríža i Berlína.

Lepšia drachma než euro?

„Predstava, že by bola pre Grékov lepšia drachma než euro je číry nezmysel“, hovorí hlavný ekonóm Berenberg Bank. V roku 2011 vzrástol export Grékov o 37 % a mzdy poklesli o 15 %. Krajine to pomohlo stať sa konkurencieschopnejšou. Výstup Grécka z eurozóny tiež výrazne uškodí bankám.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre