Slovensko drží nad vodou pivo!

Potravinová sebestačnosť nie je veru silnou stránkou našej krajiny. O čom hovoríme a čo to potravinová sebestačnosť je? Ide o schopnosť tej – ktorej krajiny zabezpečiť domáci trh s potravinami domáceho pôvodu. Na svete neexistuje žiadna ekonomika, ktorá by bola úplne sebestačná vo všetkých potravinách.  Čo nás ale zaujíma (a zároveň aj trápi) viac je fakt, že potravinová sebestačnosť Slovenska neustále klesá. Napriek tomu sme ale v tej lepšej skupine krajín a viacero z potravín si dokážeme vyprodukovať sami.

V obchodných reťazcoch nás takmer nevidno

Na to, ako je ktorá krajina sebestačná, vplýva viacero faktorov. Ide napríklad o ekonomické a politické výhody krajiny či výhody hygienické a zdravotné. Pomôcť však môže každý z nás. AKO? Jednoducho, prostredníctvom nákupného košíka a jeho obsahu. Ak sa rozhodneme pre slovenské produkty či produkty nášho regiónu, podporíme rozvoj domácej ekonomiky. V konečnom dôsledku sa tak budeme mať lepšie my sami!

Posledné čísla však neukazujú veľkú snahu slovenských spotrebiteľov. Bohužiaľ, najväčší podiel na tržbách z potravín majú zahraničné obchodné reťazce. Zastúpenie slovenských výrobkov na pultoch zahraničných reťazcov sa pritom pohybuje v rozmedzí len od 25 – 45 %. V zahraničí je situácia úplne iná. Napr. rakúske či francúzske výrobky majú v reťazcoch až  80 %-ný podiel!  Rozoznať slovenské výrobky v obchodoch pritom nie je ťažké. Stačí si všímať označenia na výrobkoch, a to značku kvality SK, EAN kód 858 či jednoducho samotné výrobcu.

V pive sme sebestačný, v cukrovinkách je to horšie

Situácia je na Slovensku najpriaznivejšia v pivovarnícko-sladovníckom odbore, kde sa domáca výroba na slovenskom potravinárskom trhu podieľa až 82,8 %. Čo viac dodať? Asi len to, že nás ťahá fakt len to PIVO! Nepriaznivá, až varovná situácia je v liehovarníckom, cukrovarníckom, tukovom či cukrovinkárskom odvetví.

Na druhej priečke  „za pivom“ sa približne so 60 % nachádza škrobárenský odbor. O niečo menej percent má odvetvie hydinárske a mliekarenské.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre