Darí sa aj Chrysleru. Môže za to Fiat?!

Silný predaj Chrysleru v Severnej Amerike potvrdil, že spoločnosť by mala dosiahnuť zisk vo výške asi 1.5 miliardy $ do konca roku 2012. Chrysler, ktorého majoritný vlastník je automobilový koncern Fiat, vykázal v prvom štvrťroku čistý zisk 473 miliónov $, oproti 116 miliónom $ v minulom roku.

Predaj automobilov značky Chrysler sa zvýšil o 33 % (523 000 vozidiel) v tomto štvrťroku, keď viedol na svojom domácom trhu v USA, kde získal 36 % náskok predaja.

Rok 2012 v znamení Chrysleru

“Ďalší pozitívny štvrťrok – postavený na predajných ziskoch, ktorý už nebol v priemysle len sivým priemerom. Znamená to, že tím Chrysleru udržuje svoje poslanie,” uviedol Sergio Marchionne – šéf oboch automobiliek Chrysler a Fiat. Marchionne dodal, že spoločnosť sa aj naďalej bude držať  svojho päťročného plánu, ktorý bol predstavený ešte v novembri 2009.

Fiat = záchranca

Chrysler oznámil, že jeho štvrťročné príjmy vo výške 16. 35 miliardy $ sa zlepšili oproti 13.12 miliardy $ z predminulého roka. Chrysler potvrdzuje svoju vedúcu pozíciu, keď v tomto roku by mal dosiahnuť čistý príjem vo výške asi 1.5 miliardy $, čo je asi osemkrát viacej ako bol čistý zisk v roku 2011 (183 miliónov $). Vlaňajší zisk bol prvým ziskom Chrysleru od roku 2005, kedy ho vlastnila spoločnosť  Daimler.

Talianska automobilka Fiat prevzala kontrolu nad spoločnosťou po roku 2009 – kedy Chrysler ohlásil bankrot. Fiat vlastní 58.5 % podiel Chrysleru. Zvyšných 41.5 % je vo vlastníctve dôchodcovskej zdravotnej spoločnosti – CTA Retiree Health Care Trust  spolu so spoločnosťou United Auto Workers Union, ktorá zastupuje spoločnosť v USA.

xtb
Zdieľať
Komentáre