Zarobilo Nemecko na pomoci Grékom?!

Grécky exminister financií , Evangelos Venizelos (na snímke) tvrdí, že na miliardovej pomoci jeho krajine sa pekne obohatili Nemci. „Nemecký daňový poplatník bude ťažiť z dobrej investície jeho vlády“, povedal šéf socialistickej strany PASOK podľa informácií magazínu „Der Spiegel“.

Nemecko si môže v súčasnosti požičiavať peniaze zadarmo  a dať o niekoľko % viac do Grécka. „Nemecko na nás za posledné dva roky na zarobilo 400 miliónov eur. To, či Grécko dokáže splatiť svoje dlhy vidí rovnako, ako jeho osud v eurozóne“. Venizelos tiež zopakoval, že reformy budú bolestivé. Obyvatelia Grécka zažívajú v súčasnosti najtvrdšiu fázu zotavenia.

Evangelos Venizelos sa ako minister financií podieľal na všetkých politických rozhodnutiach, ktoré mali spoločný cieľ – zachrániť Grécko. Ľahké to nebolo. V rámci krokov k prečisteniu rozpočtu sa stretol s odporom gréckej populácie. Napriek tomu dané reformy  boli potrebné pre uvoľnenie finančnej pomoci od tzv. trojky (EÚ, ECB a MMF)

Eurokríza spôsobila, že Nemecko – krajina s elitným hodnotením „AAA“ od troch dôležitých ratingoviek si v súčasnosti požičiava za rekordne minimálny úrok. Dlhopisy tejto krajiny sú považované za veľmi bezpečné investície.

Situácia v Grécku  je zlá. Každý piaty Grék nemá v súčasnosti prácu. Možno predpokladať, že 6. mája bude zvolená nová vláda. Prieskumy ukazujú, že politické strany PASOK a Nová demokracia teraz nemôžu počítať s väčšinou.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre