Facebook na trhu už v máji!

Facebook bude mať svoju premiéru na akciovom trhu už v máji tohto roku s rekordnou prvotnou ponukou akcií. Popredná svetová sociálna sieť ukončila predaj akcií na sekundárnom trhu s cieľom získať presný počet investorov.

Facebook už vo februári podal žiadosť o prvé vydanie akcií spoločnosti a mohol tak zvýšiť svoj zisk o 10 miliárd $. Spoločnosť, ktorá presúva svoje sídlo do bývalého areálu spoločnosti Sun Microsystems v kalifornskom meste Menlo Park, vykázala v minulom roku čisté príjmy vo výške 668 miliónov $. V roku 2011 došlo takmer k zdvojnásobeniu tržieb na 3.7 miliárd $, pričom väčšina z nich pochádza z cielenej reklamy získanej z osobných informácii zdieľaných stovkami miliónov používateľov. Podľa bilancie vzrástol zisk spoločnosti v roku 2011 o 65 percent. Facebook tak zarobil miliardu dolárov. Facebook – vedúca sociálna sieť, ktorá je známa po celom svete, okrem niektorých krajín (najmä Čína a Rusko) má viac ako 845 miliónov užívateľov, vrátane 483 miliónov užívateľov, ktorí denne používajú túto sieť. Hodnota Facebooku bola odhadnutá na 75 až 100 miliárd $.

Facebook vs Yahoo

Spoločnosť oboznámila americkú komisiu pre cenné papiere, aby varovala potenciálnych investorov, že patentový súdny spor, ktorý vedú proti spoločnosti Yahoo, môže priniesť významnú ranu v ich podnikaní. „Ak by sa pre nás vyskytol nepriaznivý výsledok v tomto spore, môže to mať obrovský dopad pre naše podnikanie, finančnú situáciu a rovnako to môže ovplyvniť aj výsledky hospodárenia,” uviedla spoločnosť Facebook. Spoločnosť Yahoo podala 12. marca tohto roka na okresnom súde v Kalifornii žalobu proti Facebooku, v ktorom obviňuje spoločnosť z porušenia jeho 10 patentov v niekoľkých oblastiach, vrátane reklamy, súkromia a posielania správ. Hospodársky rast Facebooku bol vraj založený z veľkej časti na využívaní technológie z dielne Yahoo.

 

Zdieľať
Komentáre

Ale len vtedy, ak príde niečo nové, inak nie. Ale 100 mld. hodnota, tak to sa už aj mne krúti hlava