Facebook zarobil miliardu. Groupon výrazne v strate!

Ako ukazuje posledná správa, Facebook je mimoriadne ziskový. Podľa bilancie vzrástol zisk spoločnosti v roku 2011 o 65 percent na miliardu dolárov. V roku 2010 zarobil Facebook 606 miliónov a rok predtým predstavoval zisk tejto sociálne siete 229 miliónov dolárov. Hlavným zdrojom príjmov Facebooku je on-line reklama, ktorá má na výnosoch spoločnosti až 85 %-ný podiel.

Dôležitou súčasťou obchodného modelu Facebook-u sú aj herné virtuálne svety, ktoré prinášajú špecialisti Zyngy. V uplynulom roku sa podieľal tvorca hier ako Farmwille a CityVille na tržbách Facebook-u dvanástimi percentami.

Avšak nie každý obchodný model je na on-line sieti ziskový. Spoločnosť Groupon, ktorá ponúka zlavové kupóny na internete vykázala za minulý rok stratu 456 miliónov dolárov. Strata sa dostavila aj napriek tomu, že obrat Grouponu sa zvýšil päťnásobne. Akcie tejto spoločnosti nachádzajú tesne pod nominálnou hodnotou – 20 dolárov.

Oveľa lepšie sa situácia vyvíja pri sieti LinkedIn. Za posledné tri mesiace dosiahla táto spoločnosť spoločnosť zisk vo výške 6,9 miliónov dolárov. Pozitívne sa vyvíjajú aj akcie LinkedIn. Aktuálna trhová cena 65 dolárov je dostatočne ďaleko od emisnej hodnoty 45 USD.

 


DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre