Najtvrdšie škrty v histórii Španielska

Španielsko plánuje získať tento rok do svojho rozpočtu 27 miliárd eur. Podariť sa to má vďaka najtvrdším úsporným opatreniam v histórii tejto krajiny. Zmeny budú zahŕňať zmrazenie platov štátnych zamestnancov, ako aj znižovanie výdavkov na ministerstvách o 16,9%. Vláda chce tiež získať 12,3 miliardy eur zvýšením daní pre veľké spoločnosti.

Vicepremiérka Soraya Sáenz de Santamaría uviedla, že národ je v „hraničnej situácii“. „Toto je okamih, ktorý si vyžaduje značné úsilie na zníženie výdavkov, ale aj štrukturálne reformy, ktoré prinesú rast ekonomiky a tvorbu pracovných miest.” Ekonómovia sa však pýtajú, či tieto škrty budú stačiť na uspokojenie európskych partnerov Španielska.

Škrty aj rast?

Minulý mesiac sa premiér Mariano Rajoy (na snímke vľavo) dohodol s Európskou komisiou na znížení schodku Španielska z 8,5% na 5,3% HDP v roku 2012. Javier Diaz Gimenez, profesor ekonómie na IESE Business School v Madride uviedol: „Toto [rozpočet] sa zdá byť nedôveryhodné.“ „Nedokážu splniť 5,3% cieľ stanovený Bruselom, pretože škrty sú vzhľadom k odhadovanému rastu nedostatočné,“ povedal pre spravodajský server BBC.

Domnieva sa , že vláda bude musieť počas roka pristúpiť k ďalším škrtom vo výdavkoch. Hlavným rizikom vidí, že naplánované daňové príjmy na rok 2012 vyzerajú byť príliš optimistické. Existujú obavy, že aj najnovšie škrty vo výdavkoch by mohli ešte viac poškodiť šance, aby mohla španielska ekonomika znovu rásť. Tá je v recesii a očakáva sa, že aj tento rok sa prepadne o 1,7 %.

Daň z príjmu porastie. DPH-čka nie

V rámci rozpočtu na rok 2012 zostanú zachované benefity pre nezamestnaných a naďalej budú rásť aj dôchodky. Spotrebitelia tiež budú ušetrení od rastu DPH, ktorá zostane na súčasnej úrovni. Španieli však môžu očakávať, že sa im zvýšia životné náklady. Od 1. apríla musia počítať s nárastom cien elektriky o 7% a o 5% pôjde hore cena plynu. Vláda bude tiež pokračovať (už v predtým ohlásenom) zvyšovaní dane z príjmu o 1,9 %. Ďalšie podrobnosti budú zverejnené budúci utorok, kedy príde rozpočet na prerokovanie do parlamentu.

Vo štvrtok sa v krajine konali veľké demonštrácie. Stovky tisíc ľudí zaplavili ulice  Barcelone a ďalších mestách. Odbory uviedli že v Barcelone sa k protestu pripojilo 800 000 ľudí. Polícia uviedla pritom číslo 80 000. V hlavnom meste Madride sa podľa odborov zúčastnilo demonštrácie 900 000 ľudí. Veľkosť demonštrácii je známkou toho, že mnoho ľudí už stráca trpezlivosť. Nezamestnanosť v Španielsku je v súčasnej dobe na najvyššia v EÚ na úrovni 24% a takmer polovica mladých do 25 rokov je bez práce.

 

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre