Čierne zlato nás môže dostať do roku 2008

„Pokiaľ ceny ropy zostanú na súčasných úrovniach, náklady na dovoz ropy popredných ekonomík sveta sa v tomto roku  vyšplhajú až na 1.5 trilióna $,. Táto suma je dostatočne veľká na to, aby sa svet dostal späť do recesie“, informovala  Medzinárodná energetická agentúra (IEA).

Fatih Birol – hlavný ekonóm IEA uviedol, že Európska únia (EÚ) je v súčasnosti obzvlášť zraniteľná s vysokými cenami ropy, keď musí riešiť otázku dlhovej krízy. Ceny ropy v tomto roku vzrástli  o 15 % aj vďaka stupňujúcej sa  jadrovej otázke s Iránom, ktorý rozdúchava obavy, že sa krehké hospodárske oživenie nachádza v ohrození.

Svetová produkcia ropy

Zdroj: cdn.greenprophet.com

IEA odhaduje, že EÚ minie tento rok rekordných 502 biliónov $ na dovoz ropy, keď v roku 2011 to bolo „iba“ 472 biliónov $. To predstavuje 2,8 % z HDP, zatiaľ čo v rokoch 2000 až 2010 to bolo v priemere 1,7 % z  HDP na dovoze ropy. “Súčasné cenové úrovne sú v priemere vyššie ako v kritickom roku 2008 (keď sa cena ropy vyšplhala na rekordných 147 $ za barel), a môžu  dostať opäť globálnu ekonomiku do recesie,” uviedol Birol vo svojom prejave v Londýne. Poznamenal, že každá recesia v priemyselných krajinách od 2. svetovej vojny predchádzala vysokým cenám ropy.

Niektorí získajú, iní stratia

Účet za dovoz ropy vytvára ďalšiu záťaž pre európskych spotrebiteľov. „Európske domácnosti minú takmer 11 % príjmu na vykurovanie, osvetlenie, varenie a osobnú dopravu v tomto roku v porovnaní s historickým priemerom 6-7 % a 9 % v minulom roku“, uviedol Birol. Ostatné časti sveta nie sú na tom o nič lepšie. USA očakáva, že cena ropy v tomto roku vzrastie až na  426 biliónov $ oproti roku 2011 keď „faktúra“ za ropu bola 380 biliónov $.Číne by sa mala zvýšiť cena ropy na 251 biliónov $ (215 biliónov $   v roku 2011) a Japonsko, ktoré spaľuje viacej  ropy na  výrobu  elektriny, pretože muselo vypnúť  väčšinu svojich jadrových elektrární v dôsledku katastrofy Fukushima, utratí 198 biliónov $ na dovoze ropy v tomto roku, oproti 178 biliónov $ v roku 2011.

Čo sa týka Indie, tá by mala  minúť až  5,9 % z HDP na dovoze ropy v tomto roku. Napriek tomu vysoká cena ropy je prínosom pre ropných producentov, ktorý budú vidieť neočakávané príjmy v tomto roku. Podľa IEA budú krajiny OPEC v tomto roku zarábať rekordné tržby vo výške 1.2 triliónov $. Ďalší veľkí vývozcovia ropy ako napr. Rusko bude mať takisto prospech z „čierneho zlata“.

  Na obr. je zaznačený Hormuzský prieliv                      

Čo je za tým? Irán a slabé zásoby

Najväčší nárast cien ropy bol zapríčinený sporom s Iránom, preto trhy EÚ a USA sa obávajú, že sankcie by mohli doraziť na väčšinu exportu Iránu. Taktiež existuje obava, že Teherán by mohli reagovať na akékoľvek vojenské akcie zo strany USA alebo Izraela proti iránskym jadrovým zariadeniam, uzavretím Hormuzského prielivu – zásadný kanál pre pätinu svetových zásob ropy. Irán v súvislosti s geopolitickými obavami uskutočnil sériu výpadkov v južnom Sudáne, Sýrie a Jemenu, ktoré majú zvlnený ponuku. Medzitým západné zásoby ropy  stoja v päťročných minimách, čo svedčí o pretrvávajúcej tesnosti na trhu. Saudská Arábia sa zaviazala k zvýšeniu výroby a vývozu ropy, v prípade deficitu zo strany Iránu. Avšak to by znamenalo, že si budú čerpať zo svojej rezervy, ktorá udržuje dodávky ropy počas krízy. Niektorí analytici sa obávajú, že  Saudskej Arábie už voľný objem ropy klesol na nebezpečne nízku úroveň, čo znižuje množstvo prebytku ropy.


Zdieľať
Komentáre