Ropa opäť zdražela a nebolo to pekným počasím

Vo štvrtok bola cena ropy zrazená na najnižšie úrovne tohto týždňa. O priaznivú zmenu pre trh s ropou sa postaralo viacero udalostí vo svete. Pozrieme sa, ktoré to boli hneď potom, čo si pripomenieme štvrtkové najnižšie hodnoty cien ropy.

Štvrtok 22. marec 2012

Cena ropy severomorskej ropy Brent bola pod úrovňou 122,20 USD/barel. Cena amerického druhu WTI ropy sa prepadla počas dňa pod cenu 104,90 USD/barel. Na cenu ropy vo štvrtok pôsobili negatívne nepriaznivé ekonomické údaje z Európy a Číny.

Piatok 23. marec 2012

Cena ropy Brent sa vyšplhala počas dnešku skoro až na úroveň 125 USD/barel a cena ropy WTI bola na chvíľu na úrovni 107,10 USD/barel.

Tieto silné kurzové zisky cien ropy pripisujú obchodníci do istej miery médiám, ktoré prehnane zostrujú konflikty západných krajín s Iránom. O dobrú náladu na trhoch sa všeobecne postarala prekvapujúco dobrá obchodná klíma vo Francúzsku, o ktorej informoval francúzsky štatistický úrad INSEE. O zvýšenie cien sa postaralo aj vyjadrenie šéfky Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Márie van der Hoeven, ktorá poprela špekulácie o uvoľňovaní strategických rezerv ropy.

Poobede sa ceny ropy upokojili a odpísali si pár centov. Večer o 20:30 sa ceny nachádzali približne na úrovniach: ropa Brent 124,20 USD/barel a ropa WTI 106,74 USD/barel.


Zdieľať
Komentáre