V koho rukách skončí čínska Alibaba?

Rokovania medzi chorľavejúcim internetovým koncernom Yahoo a spoločnosťou SoftBank, ktorých predmetom je predaj ázijského podielu Yahoo v Alibabe, sa podľa informácií “zasvätených” osôb nachádza v slepej uličke. Počas rozhovorov vraj došlo k viacerým problémom. V správe sa ďalej uvádza, že Yahoo má  neprimerané požiadavky. Americká spoločnosť ani Alibaba nechceli tieto informácie komentovať. Akcie Yahoo sa prepadli o 6 %.

Softbank vlastní v Alibabe 30 percentný podiel. Yahoo drží 40 %. V súčasnosti sa spoločnosti snažia vyriešiť toto krížové držanie podielov. Predovšetkým Alibaba má záujem vymaniť sa z “pazúrov” americkej spoločnosti. Spoločnosť Yahoo sa ocitá v tvrdej konkurencií s Google-om a Facebook-om, pričom hlavný zdrojom Yahoo je taktiež reklama. Tu hlavne Facebook zaberá čoraz väčší podiel na trhu s online-reklamou.

Yahoo plánuje vymeniť svoje podiely na Alibabe za nešpecifikované druhy aktív, čím chce ušetriť miliardy dolárov na daniach – cez plánovanú komplexnú transakciu chce Yahoo usporiť 4 miliardy USD. Tieto peniazmi by mu určite padli vhod, nakoľko sa posledné predaje a zisky spoločnosti nevyhli poklesu.

Podľa informácií ftd.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre