IN: Cena ropy je pokojná, našim autám však drahý benzín nechutí!

Ceny ropy na svetových trhoch dosť stagnujú, napriek tomu je dnes cena ropy nižšia o necelé 1 % oproti začiatku roku 2012. Situácia je však vypätá a všetci očakávajú, ako dopadne spor s Iránom a blízka budúcnosť Európy.

Ceny pohonných hmôt na Slovensku pomaly ale isto rastú a štát naďalej neplánuje znižovať spotrebné dane z uhľovodíkových palív. Dokedy?

Najväčšími odberateľmi ropy z Iránu sú v rámci EÚ Španielsko, Taliansko a Grécko. V prípade, žeby Irán odstavil kľúčový Hormuzský prieplav, ako alternatíva sa naskytá napríklad pokrytie chýbajúcej ropy zo Saudskej Arábie. Tá by pre západ bola akousi istotou dodávok ropy, no žiaľ nie nižších cien.

Podľa informácií Commerzbank za negatívnou tendenciou dnešného dňa, teda poklesom cien na akciových či komoditných trhoch môže všeobecne silnejší americký dolár.

Dnes cena ropy Brent začínala deň pri hodnotách pod 111 USD/barel. Poobede však došlo k rastu na 111,63 USD/barel. V čase 14:00 sa pohybuje cena v oblasti 111,38 USD/barel.
Pri náhľade na americkú WTI ropu sme za dnešok mohli vidieť zobúdzanie pri hodnote 98,80 USD/barel. Počas dňa vystúpila na 99,25 USD/barel, čo predstavuje najvyššiu hodnotu (do času 14:00). V spomínanom čase 14:00 dosahuje cena WTI ropy  necelých 99,10 USD/barel.

K veľkým zmenám zatiaľ nedošlo, uvidíme čo „ponúkne“ našim očiam a peňaženkám ropa tento týždeň.

Peter Pilch

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre