Investor Soros kritizuje politiku Nemcov

Investorská legenda, George Soros, napadol euro-krízový manažment Nemecka. “Nemecko diktuje politiku, ktorá povedie do dlhovej špirály s deflačnými následkami“, povedal Soros na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

Aké sú riešenia?

Ako východisko z krízy vidí tlak na Grécko a iné problémové krajiny, aby presadzovali nielen tvrdú rozpočtovú disciplínu. Podľa Sorosa tiež potrebujú stimul, ktorý zabráni rozpútaniu deflačnej špirály. Takýto impulz musí vychádzať zo samotnej EÚ.

Ako riešenie pre Taliansko a Španielsko navrhol veriteľa poslednej inštancie, a to od ECB až po euroval a európsky stabilizačný mechanizmus. Investorská legenda tvrdí, že práve s týmito zárukami sa môžu štáty refinancovať za výhodný úrok.

Nemecko rieši nesprávny problém

Ako americký miliardár zdôraznil, v Nemecku sa riziko deflácie značne podceňuje. Nemci sú podľa neho traumatizovaní problémom inflácie a neuvedomujú si, aká nebezpečná je deflácia. “Všetci bojujú proti inflácií, zatiaľ čo by sa do pozornosti mala dostať práve deflácia. To je jednoducho zlá politika“, tvrdí Soros.

Podľa informácií ftd.de 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre