Rafinérka Petroplus je na mizine

Švajčiarska spoločnosť Petroplus už niekoľko rokov kotví v červených číslach. Chorľavejúci podnik ale nevydržal a tento krát sa dostal pod obrovský finančný tlak. Firma tak ide do konkurzu.

Ako ďalej spoločnosť dodala, rovnaké kroky čakajú aj jej dcérske firmy vo všetkých krajinách. Celkovo vlastí päť rafinériek -vo Švajčiarsku, Nemecku, Francúzsku, Veľkej Británii a v Belgicku.

Po neúspešných rokovaniach  s bankami dnes spoločnosť Petroplus vyhlásila, že hneď ako to bude možné podá žiadosť o konkurz. Tu následne príde proces insolventnosti.  Pod dohľadom exekútora sa môže vykonať  úplná likvidácia ale reorganizácia spoločnosti. Avšak pravdepodobnosť, že sa skupina postaví na nohy je veľká, nakoľko je konkurzné právo Švajčiarska omnoho prísnejšie ako napr. v USA či v Nemecku. . V akej výške sa pohybovali dlhy tohto koncernu známe teraz nie je. Okrem ďalších iných faktorov doplatil a rafinérka aj na dôsledky slabého rastu v Európe.

Vývoj akcií spoločnosti Petroplus  

Zdroj:www.marketwach.com

Akcie za pár centov

Po otvorení švajčiarskej burzy sa akcie tejto spoločnosti prepadli o 88 % na 17 centov. V pondelok uzatvárali akcie Petroplus pri 1,47 švajčiarskeho franku.

Deň po Vianociach spoločnosť požiadala banky o úver v hodnote 776 miliónov eur, ktoré jej chýbali na nákup ropy. Ratingové agentúry Moody a Standard & Poor následne spochybnili platobnú schopnosť spoločnosti a znížili jej rating.

Spracované podľa informácií handelsblatt.com 

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre