Šéfka MMF Christine Lagardeová varuje pred opakovaním roku 1930

Vedúca predstaviteľka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová varovala, že svet čelí ekonomickej špirále pripomínajúcej rok 1930, pokiaľ neprídu správne kroky zo strany eurozóny. Pani Lagardeová v Berlíne varovala pred nebezpečenstvom rastúcej nezamestnanosti, ak vlády spoločne nezakročia.

Uviedla, že je potrebný 500 miliárd eur na pomoc krajinám najviac postihnutých krízou v eurozóne. Dodala, že nemecká ekonomika je závislá na ekonomickom zdraví svojich odberateľov v iných krajinách eurozóny. Lagardeová spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou uviedli, že eurozóna potrebuje „väčší ochranný val“, aby sa zabránilo šíreniu dlhovej krízy.

Rozhovory medzi Gréckom  jeho veriteľmi boli v piatok odložené a Grécko dúfa, že veľká časť jeho dlhov bude odpísaná. V rozhovore pre BBC pani Lagardeová povedala, že dnes je čas konať , aby sa predišlo depresii ako z 1930.

Uviedla: „Keď sa pozrieme na to z tohto hľadiska, musí byť rok 2012, rokom uzdravenia. Ale ako Hippokrates už dávno povedal: „Liečenie je otázka času, ale niekedy aj otázka príležitosti.“ „A dnes je príležitosť, aby sme niečo spravili. V opačnom prípade by sa ľahko mohol opakovať moment z roku 1930.“

„Aj keď je hospodárky výhľad aj naďalej hlboko znepokojujúci, existuje cesta von. Teraz svet musí nájsť politickú a kolektívnu vôľu, urobiť to, čo vie, že treba urobiť.“

Podľa informácii bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre