Euro má kamoša. Jima Rogersa

Komoditný investor, Jim Rogers verí na zotavenie krivkajúcej európskej meny. Špekulácie o rozpade jednotnej meny sú prehnané, povedal slávny investor pre tlačovú agentúru Reuters. „Myslím si, že euro prežije v tej či onej forme“.

Počet termínových kontraktov v USA na prepad meny dosiahol krátko pred Vianocami rekord. Podľa informácií Dohľadu nad termínovým trhom USA – CFTC (zo dňa 27.decembra),uzavreli hedžové fondy a ďalší finančný investori až 127 900 kontraktov na klesajúci kurz eura.

Posledný týždeň sa euro skutočne prepadlo o pol percenta. Až dnes sa euro vzchopilo, keď sa jeho hodnota prehupla nad úroveň 1,30 dolárov. Impulzom boli dobré dáta z Číny, ktoré zároveň tlmia obavy z novej hospodárskej krízy vo svete.

Zlatu už stačilo

Optimistický pohľad má Rogers aj na poľnohospodárske komodity (tzv. soft – komodity). Avšak čo sa týka zlata, s rastom nepočíta. „Podľa mňa môže zlato padnúť na 1200 – 1300 dolárov/trójsku uncu“, tvrdí 69-ročný Rogers. Pred dvomi rokmi prorokoval, že zlato vystúpi k 2000 dolárom za trójsku uncu. Ako náhle sa cena zlata v septembri 2011 dotkla rekordu pri cene 1900 dolárov/uncu, Rogers ráta s ráznou korekciou.

Spracované podľa informácií ftd.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

tiež si myslím, že euro prežije len v inej podobe lebo v tejto prehlbuje rozdiely medzi krajinami. Na jednej strane z neho strašne ťaží Nemecko a na druhej sa preň južné krajiny stávajú menej konkurencieschopné

určite by mali euro opustiť niektoré krajiny. Tiež je tu nevýhoda rovnakej úrokovej miery pre tak rôznorodé krajiny. Ak chceme v jednej podporiť ekonomiku cez nižšiu úrokovú mieru v druhej to vytvára bubliny.

Grécko, možno Portugalsko..aj keď návrat k menám by spôsobil prudké znehodnotenie..Tiež by sa tým zruinovala vybudovaná integrácia..Zrejme to bude chcieť spoločnú ekonomickú vládu eurozóny :)

integrácia by sa tým vôbec nezrušila, len by konečne začala mať normálny ekonomický základ. Áno, odchod z eurozóny by spočiatku spôsobil prepad HDP, ale krajiny by sa stali konkurencieschopnejšie a ich HDP by rástlo rýchlejším tempom. Samozrejme časom, keď sa ich ekonomika priblíži severským tak sa budú môcť vrátiť do eurozóny

Myslím si, že tento investor má úplnu pravdu, aj čo sa týka zlata. Euro prežije, proste desaťročia sa buduje myšlienka spoločnej meny a naraz to má odísť? Zlato odhadol dobre pred dvoma rokmi, a myslím že dobre ho odhaduje aj teraz. Nie nadarmo je to komoditný maník :)