Ako zahraniční investori v roku 2011 pomohli Slovensku

IN: Ktoré hlavné prvky novej stratégie SARIO dopomohli k pritiahnutiu väčšieho počtu investorov na Slovensko?

SARIO sa podarilo naplniť svoj cieľ – byť modernou a transparentnou agentúrou, ktorú investori vnímajú ako vstupnú bránu pre investovanie. To je veľmi dôležitý krok, na ktorom sme celý rok 2011 pracovali, a bez ktorého by sme nezaznamenali také úspechy. Veľmi sa nám osvedčili aj investičné semináre, na ktorých investorov presviedčame o tom, prečo je pre nich výhodné investovať na Slovensku. Boli sme tak v USA, Nemecku, Izraeli, Česku alebo Dánsku. V neposlednom rade sme posilnili „corporate development“ – starostlivosť o etablovaných investorov, keďže v súčasnosti až 1/3 ukončených projektov tvoria expanzie existujúcich investorov a predpokladáme, že tento trend bude narastať.

IN: Aké ďalšie hlavné faktory okrem nezamestnanosti, ešte vplývajú na rozhodovanie o umiestnení investície?

Je to veľmi individuálne pri každom projekte. Vo všeobecnosti však môžeme povedať, že investori sa zaujímajú o dostatok kvalifikovanej pracovnej sily, cenu práce, produktivitu, dostupnosť voľných nehnuteľností preferenčne v priemyselných parkoch a logistickú infraštruktúru, sieť dodávateľov, ale v prípade veľkých investícií aj podmienky štátnej pomoci.

IN: Aké oblasti vzdelania a kvalifikácie ľudí požadujú najviac títo zahraniční investori ?

Z hľadiska rozdelenia do priemyselných odvetví najviac investícií už tradične smeruje do automobilového, elektrotechnického a kovospracujúceho priemyslu. Čiže investori požadujú odborné vzdelanie v týchto odvetviach. Investori sa však nevyhýbajú ani investíciám s pridanou hodnotou, pri ktorých vyžadujú vysoko kvalifikovaných a vzdelaných ľudí, ktoré im Slovensko vie poskytnúť. Agentúra SARIO pomáha investorom už v procese rozhodovania a sprostredkuje im stretnutia s vybranými odbornými školami ktoré vedia prispôsobiť svoje učebné plány priamo potrebám investorov.

IN: Rok 2012 bude pre niektorých Slovákov v znamení obáv, aký rok z pohľadu investícií, ale aj udržania stabilnej zamestnanosti očakáva SARIO ?

Dôležité sa pre nás stanú expanzie etablovaných investorov, keďže tento trend bude narastať. Pravdepodobne sa predĺži rozhodovací proces nových investorov, ktorí budú každú investíciu zvažovať, možno budú opatrnejší, ale aj kríza prináša nové príležitosti pre investície.

„Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) je príspevkovou organizáciou Ministerstva hospodárstva SR financovanou zo zdrojov štátneho rozpočtu. Agentúra SARIO si za svoj základný cieľ kladie zvyšovanie životnej úrovne občanov Slovenska prostredníctvom zvyšovania zamestnanosti a znižovaním regionálnych rozdielov. SARIO aktívne prispeje k zlepšeniu kvality života na Slovensku, zvýšeniu vzdelanosti a rozvoja ekonomiky, prostredníctvom svojich kontaktov na domácej pôde, ako aj v zahraničí.“ (zdroj: sario.sk)

Michal Rychtárik 

<<< Späť na 1. stranu

1
2
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre