Tak toto priniesol summit EÚ

Nemecká kancelárka, Angela Merkelová označila summit EÚ za úspešný!

“S výsledkom som veľmi spokojná, pretože včera nezažilo euro žiadne zlé kompromisy”, povedala Merkelová po dlhej noci rokovaní v Bruseli.  Vedúci predstavitelia EÚ sa dohodli na sprísnení rozpočtovej kontroly. Okrem toho sa tiež zlepšili nástroje na ochranu členských krajín, aj keď je pravda, že objem eurovalu sa teraz nezvyšuje.

Pozrite sa, aké konkrétne riešenia priniesol mimoriadny summit Európskej únie:

Ústava sa obohatí o dlhovú brzdu

Členské krajiny eurozóny sú povinné predkladať iba vyrovnaný rozpočet. Len v mimoriadnych udalostiach (ničivá prírodná katastrofa, hlboká recesia) je povolený deficit maximálne 3 %. Takzvaná dlhová brzda sa zakotví do ústavy členských krajín a pri jej porušení hrozia krajinám prísne sankcie.

Posilnenie kontroly národných rozpočtov

Veľmi rýchlo by mal byť prijatý aj návrh Európskej komisie z konca novembra, ktorý umožňuje väčšie zapojenie tohto úradu pri príprave národných rozpočtov. Európska komisia si môže vyžiadať návrh rozpočtu v prípade, že je v rozpore s Paktom stability a rastu. Okrem toho musia štáty zostavovať finančné plány, a to na základe nezávislých hospodárskych prognózach.

ZATIAL, žiadne eurobondy

Na summite bol tiež predložený návrh vyhlásenia o zavedení “eurobondov”, čiže o dlho diskutovaných spoločných euro-dlhopisoch. Avšak pod tlakom Nemecka bola táto pasáž zo summitu stiahnutá. Podľa nemeckej kancelárky nie sú eurobondy vhodným riešením tejto krízy. Názor Nemecka prijalo aj Francúzsko. Pre všetky časy ale tento nástroj riešenia vylúčený nie je. Van Rompuy, predseda eurokomisie José Manuel Barroso a predseda Euroskupiny Jean-Claude Juncker majú túto správu predložiť do júna 2012.

Trvalý  a podporný euroval

Trvalý európsky zácrahnný mechanizmus (ESM), a tzv. podporný euroval majú do polovice roka 2012 existovať paralelne. Platnosť ESM je stanovená na jeden rok. Objem má činiť ako doteraz sumu 500 miliárd eur, pričom už zahŕňa aj pomocné úvery. V marci budúceho roka sa bude preverovať, či bude potrebné euroval navýšiť.

Hospodárska spolupráca

Krajiny eurozóny chcú využiť možnosť silnejšej hospodárskej spolupráce. To umožňujú predpisy kruhoch Eurozóny, avšak nesmie to narušiť vnútorný trh 27 členských krajín EÚ. Už v polovici augusta predstaví Nemecko a Francúzsko svoju víziu vytvorenia EURO-vlády.

Úloha Medzinárodného menového fondu (MMF)

Eurozóna chce do desiatich dní vedieť a zároveň mať potvrdené, či MMF cez členské centrálne banky dodá finančné prostriedky vo výške 200 miliárd eur. Tým sa tiež posilní úloha MMF v protikrízových opatreniach. Podiel nemeckej Bundesbanky bude približne 50 miliárd eur a zdá sa, že si to bude žiadať väčšinu v spolkovom sneme.

Podľa informácií ftd.de, handelsblatt.com 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať