Týždeň priniesol zníženie ratingu Belgicka ako aj Maďarska

Agentúra Standard & Poor’s znížila počas týždňa rating Belgicka o jeden stupeň z AA+ na AA. S&P vyjadrila obavy týkajúce sa financovania krajiny a trhových tlakov. Tento krok prichádza v čase krízy Eurozóny, keď stále rastú obavy o udržateľnosť dlhov európskych krajín.

„Myslíme si, že schopnosť belgickej vlády zabrániť nárastu vládneho dlhu, ktorý považujeme za vysoký je obmedzená“, uviedla agentúra S&P vo svojom vyhlásení. Tiež uviedla, že výhľad je „negatívny“, čo znamená, že hodnotenie Belgicka by sa mohlo v najbližšej dobe ešte ďalej znižovať.

Ratingová agentúra Moody’s znížila rating Maďarského vládneho dlhu. Agentúra negatívne hodnotí vysokú úroveň zadlženia a slabé vyhliadky na rast ekonomiky a vidí neistotu v tom, či sa vláde podarí dosiahnuť svoje ciele pre ekonomiku.

Maďarská vláda vyhlásila, že krok Moody’s bol súčasťou série finančných útokov proti krajine. Ministerstvo hospodárstva uvádza, že Moody’s nemala na zníženie žiadny dôvod pretože v poslednom roku a pol krajina všetky svoje vonkajšie problémy zvláda a vo väčšine oblastí ekonomiky došlo k priaznivým zmenám. Moody’s znížila rating o jednej stupeň z Baa3 na Ba1, čo je už tesne pod investičným stupňom.

Maďarsko dostalo v roku 2008 od MMF pohotovostný úver vo výške 20 miliárd eur, aby sa predišlo tomu, že by krajina nedokázala splácať dlhy. Avšak novozvolený premiér Viktor Orbán sa v minulom roku rozhodol neobnoviť toto „pohotovostné riešenie“. Potom nasledovali netradičné a neštandardné politické rozhodnutia, ktoré vplývali aj na ekonomiku krajiny. Pred niekoľkými dňami však Maďarsko opäť požiadalo Európsku komisiu a MMF o predbežný úver, ktorého prostriedky by použila len v prípade, že by problémy v Eurozóne eskalovali a vplývali by na hospodárstvo krajiny.

Zdroj: bbc.co.uk

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať