IN: Makroekonomický súhrn

Kanada: maloobchodné tržby vzrástli najviac od novembra 2010

Maloobchodné tržby vzrástli v septembri medzimesačne o 1 % na 38,2 miliardy dolárov (prognóza: 0,5 %). To znamená piaty nárast za posledných šesť mesiacov a najväčší od novembra 2010. Počas augusta tržby vzrástli o 0,6 %.

Maloobchodné tržby, ktoré nezahrňujú predaj motorových vozidiel z dôvodu ich volatility v septembri medzimesačne vzrástli o 0,5 % (prognóza: 0,4 %). V auguste maloobchodné tržby nezahrňujúce predaj automobilov vzrástli o 0,4 %. Tržby vzrástli vo všetkých provinciách Kanady. Najviac k nárastu prispeli Ontario (+1,0 %) a Alberta (+1,6 %).

USA: predbežný výsledok HDP nedosiahol očakávania

Podľa druhého predbežného výsledku HDP by mala ekonomika USA rásť v 3. štvrťroku 2,0-percentným tempom (prognóza: 2,4 %). Prvé vydanie výsledku HDP počítalo s 2,5-percentným rastom. V 2. kvartáli rástla ekonomika 1,0-percentným rastom.

Eurozóna: spotrebiteľská dôvera na dvojročnom minime

Ekonomika je na okraji recesie a pracovné miesta ubúdajú. To sa odrazilo aj na spotrebiteľskej dôvere. Index nálady domácností v eurozóne poklesol na mínus 20,4 boda z predchádzajúcich mínus 19,9. Spotrebiteľská dôvera oslabila už piaty mesiac v rade.

Ivan Rubint

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať