Prežívame najhoršiu krízu v histórii?

Guvernér Bank of England Mervyn King uviedol, že táto finančná kríza by mohla byť najhoršia akú kedy Veľká Británia zažila. Jeho komentár prišiel potom, čo banka schválila injekciu 75 miliárd libier pre ekonomiku prostredníctvom kvantitatívneho uvoľňovania (QE).

„Je to najvážnejšia finančná kríza akú sme videli najmenej od roku 1930, ak nie vôbec,“ uviedol. Banka už napumpovala do ekonomiky 200 miliárd libier počas predchádzajúcej vlády a to tým, že kúpila štátne dlhopisy, v snahe podporiť úvery komerčných bánk. Minister financií Osborne, tiež povedal, že podporuje názor pána Kinga na závažnosť krízy. „Určite si myslím, že roku 1930 nebolo nič tak vážne,“ povedal pre BBC.

King pre Sky News povedal: „Museli sme sa vysporiadať s veľmi neobvyklými okolnosťami, konať pokojne a urobiť tú správnu vec. A tá správna vec v súčasnej dobe je vytvoriť viac peňazí ako injekciu pre ekonomiku.“ Bankový výbor pre menovú politiku je  už niekoľko mesiacov rozdelený v tom, či Spojené kráľovstvo potrebuje impulz prostredníctvom QE, rast úrokových sadzieb, aby sa odvrátila inflácia, ktorá je teraz na úrovni 4,5%, čo je viac ako dvojnásobok cieľa – alebo nechať veci tak ako sú. Iba jeden člen, Adam Posen sa neustále snažil o ďalšie QE.

King uviedol, že ekonomické prostredie je nezvyčajné – svet sa v posledných troch mesiacoch zmenil, a tak pola politická reakcia nutná. Tiež povedal, že množstvo peňazí v ekonomike nerastie dostatočne rýchlo a nemôže tak vylúčiť ďalšie kolo QE. V stredu boli zverejnené dáta, ktoré ukázali, že britské hospodárstvo za druhý kvartál  vzrástlo o 0,1%, čo je menej, než sa očakávalo. „Zhoršenie výhľadu robí viac pravdepodobným, že inflácia bude v strednodobom horizonte pod cieľom 2%.“

Osborne v roku 2009, keď bol ešte v opozícii povedal, že tlačenie peňazí je posledná možnosť zúfalej vlády, keď všetky ostatné politiky zlyhali. A dnes pre BBC uviedol: „zdedili sme ako vláda dosť zúfalú finančnú situáciu a museli sme zasiahnuť.“ „Myslím, že zásadný rozdiel je, že tentoraz máme dôveryhodný plán na riešenie nášho dlhu.“ Osborne dodal, že orgány vo Veľkej Británii použijú všetky dostupné nástroje na riešenie zhoršujúcej sa globálnej dlhovej búrky.

Podľa informácii bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať