Cameron: Veľká Británia potrebuje od Eurozóny záruky

David Cameron (na snímke) uviedol, že záujmy Veľkej Británie musia byť chránené pred snahou Eurozóny o užšiu spoluprácu v dôsledku dlhovej krízy v Eurozóne.

Premiér pre BBC uviedol, že je „logické“ ak sa krajiny, ktoré používajú spoločnú menu približujú k jednotnej hospodárskej politike. On ale povedal, že Veľká Británia a ďalších deväť štátov EÚ, ktoré nie sú v Eurozóne budú potrebovať „isté záruky“. Ako uviedol editor BBC ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia už začali diskusiu ako chrániť zásadné britské záujmy v Európskej únii.

Premiér, ktorý si hovorí „praktický euroskeptik“, povedal, že sa musí aj naďalej pracovať v rámci existujúceho rámca EÚ a dosiahnuť najlepšie riešenie pre Britániu a všetky reči o repatriácii právomoci musia počkať na neskorší dátum. Pre BBC povedal, že verí, že užšia spolupráca medzi členmi Eurozóny je nevyhnutná, aby sa zabránilo opakovaniu súčasnej krízy a poprel, že zmenil názor po dlhovej kríze ktorá začala v roku 2009. „Vždy som tvrdil, že logika jednotnej meny je v jednotnej hospodárskej politike,“ uviedol. „Je to jeden z dôvodov prečo som  sa k nej nikdy nechcel pripojiť.“

„Krajiny Eurozóny chcú väčšiu koordináciu, ale tí mimo Eurozóny potrebujú záruky, aby sa ubezpečili, že to k čomu sa krajiny Eurozóny zaväzujú nebude mať vplyv na jednotný trh.“ Podpredseda vlády Nick Clegg, ktorého liberálny demokrati sú najviac proeurópsky z troch najväčších strán Veľkej Británie povedal, že kríza v Eurozóne by nemala byť používaná ako dôvod na radikálnu zmenu britských vzťahov s Európskou úniou.

Podľa informácii bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať