Mongolsko chce 50% podiel v kľúčovom projekte

Mongolsko sa usiluje o väčšiu kontrolu nad jedným z najväčších ťažobných projektov v krajine, ktorý je vedený spoločnosťami Rio Tinto a Ivanhoe Mines.

Vláda uviedla, že chce zvýšiť svoj podiel v projekte z 34% až na 50%. Podľa pôvodnej zmluvy podpísanej v roku 2009 môže Mongolsko zvýšiť svoj podiel až po 30 rokoch.

Po dokončení projektu sa očakáva, že bude tvoriť až 5% hrubého domáceho produktu Mongolska. „V tejto chvíli vláda urobila rozhodnutie, že pošle návrh na prehodnotenie časového rámca, v ktorom sa môže zvýšiť podiel na 50%,“ uviedol Dashdorj Zorigt, mongolský minister pre ťažbu.

Projekt sa rozvíja a očakáva sa, že to bude jedna z najväčších medených baní na svete. Analytici sa domnievajú, že spoločnosti by mohli vzniesť námietky proti vládnemu návrhu. „To čo je preukázateľné je, že investičná dohoda je zmluva a my si budeme ctiť svoje záväzky, a očakávame že vláda si bude plniť svoje,“ uviedol Cameron McRae z Rio Tinto. Avšak analytici varovali, že to bude zložitá situácia pre ťažobné spoločnosti.

Rozhodnutie mongolskej vlády nebolo až tak prekvapivé, pretože krajiny chcú mať väčšiu kontrolu nad svojimi prírodnými zdrojmi. „Rast zdrojového nacionalizmu je celosvetový trend najmä posledných 12 mesiacov,“ uviedol Wendt z BBC.

Analytici hovoria, že vládny krok by mohol byť kontraproduktívny, ak sa firmy dnes boja o investovanie v krajine. „Je to nie len o Rio a Ivanhoe, ale aj o všetkých veľkých spoločnostiach, ktoré majú v Mongolsku bane,“ uviedol Wendt. „Pridáva to na neistote rozvíjajúcich sa projektov a nepáči sa to spoločnostiam.

Podľa informácii bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať