Soros: Eurozóne hrozí trvalá kríza

Z pohľadu amerického miliardára stojí Európa pred masívnym ekonomickým spomalením. Podľa jeho vyjadrenia jej zabráni len silná integrácia, a to okrem iného aj vytvorenie európskeho ministerstva financií.

„Tlak na znižovanie deficitu v Eurozóne povedie k trvalej recesií“, píše hviezdny investor, George Soros (na snímke) vo svojom príspevku pre magazín New York Review of Books. „Bude to mať nepredvídateľné politické dôsledky“, tvrdí Soros.

K mohutnej depresii sa dá zabrániť vtedy, ak politici pristúpia k radikálnejším krokom. K nim podľa Sorosa patrí aj európske ministerstvo financií, ktoré by vyberalo dane a prevzalo aj dlhy.

Z pohľadu ekonómov nehrozí Eurozóne tak hlboká recesia. Napriek tomu predpovedajú „mini – recesiu“, ktorá neobíde ani Nemecko.

Soros je presvedčený, že pre Nemecko neexistuje žiadna alternatíva popri európskom záchrannom fonde. „Verejnosť v Nemecku ešte stále verí, že má možnosť voľby medzi podporou a zrieknutím sa eura. „To je chyba“, tvrdí Soros. Aktíva a dlhy sú vo finančnom systéme navzájom popreplietané a potopenie eura povedie k zrúteniu, ktoré bude pre politikov nezvládnuteľné.

Podľa informácií ftd.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať