Rusko: Cena ropy zmenila záujem investorov

Ruské hospodárstvo pokračovalo v zotavovaní. Pretrvávajúca neistota v súvislosti s kandidatúrou premiéra Putina a úradujúceho prezidenta Medvedeva v prezidentských voľbách, ako aj v júni klesajúca cena ropy viedli k odlevu kapitálu z Ruska.

Centrálna banka ponechala hlavnú úrokovú sadzbu koncom mesiaca nezmenenú, v súlade s očakávaniami väčšiny účastníkov trhu. Tohtoročná úroda by mala dopadnúť dobre a ceny potravín by teda v Rusku na rozdiel od minulého roka (extrémne sucho) nemali predstavovať významný zdroj inflačného tlaku. To by zasa malo pozitívny vplyv na infláciu v druhej polovici roka. Rubeľ bol napriek klesajúcej cene ropy v medzimesačnom porovnaní oproti menovému košu EUR/USD takmer bezo zmeny. Výnosy ruských dlhopisov boli v medzimesačnom porovnaní tiež takmer nezmenené, vďaka čomu ruské dlhopisy v júni zaistili investorom operujúcim v eurách celkovo mierne pozitívny vývoj hodnoty.

Ruský akciový trh ukončil jún po väčších výkyvoch s mierne kladným čistým zostatkom. Zaznamenali sme posun záujmu investorov od dovtedy uprednostňovaných ropných a plynárenských akcií k akciám bánk a ťažobných spoločností a k telekomunikačným titulom.

Zdroj: rcm-international.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať