Krčmové kolky v talianskej verzii

Najprv prišlo Grécko, potom Írsko, Portugalsko, ďalšie môže byť Španielsko. Strach z nákazy teraz vládne nad talianskymi dlhopismi.

A tá môže prísť tak rýchlo ako zrútenie koliek. Zadĺženosť Talianska je druhá najväčšia hneď po Grécku. K riešeniu dlhovej krízy v Eurozóne nepomohlo ani zníženie ratingu Portugalska agentúrou Moody’s.

Kríza talianskeho dlhu môže byť katastrofálna. Trh s úvermi v Taliansku je tretí najväčší na svete, hneď po americkom a japonskom. Táto veľkosť je videná v očiach dlhových investorov ako zdroj útechy. Ale je to aj zdroj rozsiahlej finančnej infekcie.

Obavy z Talianska dnes zasiahli aj euro, ktoré oslabilo o 1 percento oproti doláru. Ken Wattrett, hlavný ekonóm eurozóny povedal:  “Nálada v eurozóne sa tento týždeň zmenila k horšiemu, zvyšujú sa obavy z nákazy a obavy, že kríza sa môže prehĺbiť. Skutočnosť, že sa politici nevedia dohodnúť ako sa má súkromný sektor zapojiť k pomoci Grécku vyvoláva výpredaj talianskych dlhopisov. Nestabilná politická situácia v Taliansku a jej stagnujúca ekonomika to len zhoršujú.

Podľa informácií economist.com; ft.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať