Reštart egyptskej ekonomiky

Egyptský prezident Hosni Mubarak rokoval s ministrami, aby sa pokúsili oživiť ekonomiku, po tom čo ju zasiahla vlna protestov. Minister financií povedal, že situácia v krajine je veľmi vážna.

Analytici hovoria, že protesty stoja krajinu každý deň 310 mil. amerických dolárov. Prvým krokom vedúcim k reštartu ekonomiky je znovuotvorenie egyptských bánk. Niektoré z nich boli otvorené v nedeľu na určitú dobu.

„Chceme aby sa ľudia vrátili do práce a dostali zaplatené, aby sa život vrátil do normálu,“ povedal armádny veliteľ Hassan al-Roweny. Ekonómovia odhadujú, že ekonomický rast krajiny bude 3,7 % z pôvodne predpokladaných 5,3 %. „Som presvedčený, že trh bude usporiadaný,“ povedal guvernér centrálnej banky. Počas otvorenia bánk sa ľudia dožadovali vstupu do finančných inštitúcií. Za posledný týždeň boli dlhé rady hlavne pre bankomatmi, keď sa obyvatelia snažili vybrať, čo najväčšie množstvá peňazí z vkladových účtov.

Minulý týždeň sa asi milión zahraničných turistov snažilo, čo najrýchlejšie opustiť Egypt. Krajina tak stratila asi 1 mld. amerických dolárov, keďže cestovný ruch predstavuje takmer 6 % z HDP Egypta,

Zdroj: www.bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať