Pokles nezamestnanosti v USA

V USA sa v decembri zamestnanosť zvýšila menej ako sa očakávalo. Ako  informovalo U. S. ministerstvo práce v piatok vo Washingtone, v poslednom mesiaci roka sa počet zamestnancov zvýšil o 103 000. Ekonómovia však očakávali nárast o 125 000 miest.

Avšak, trend v zamestnanosti bol v predchádzajúcich dvoch mesiacoch priaznivejší ako sa doteraz predpokladalo. V súlade s najnovšími číslami môžeme povedať, že v novembri bolo vytvorených až 71 000 pracovných miest (predchádzajúci odhad 39 000). V októbri, to bolo 210 000 nových miest (predchádzajúci odhad 172 000).

Miera nezamestnanosti sa však v decembri znížila na prekvapivú úroveň. Nezamestnanosť klesla z 9,8 percenta v predchádzajúcom mesiaci na terajších 9,4 percenta. Ekonómovia očakávali v priemere iba mierny pokles úrovne nezamestnanosti na 9,7 percenta.

Priemerný hodinový zárobok sa v decembri nezvýšil tak silno, ako očakávali odborníci. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom bol nárast miezd o 0,1 percenta. Ekonómovia však očakávali nárast o 0,2 percenta. Priemerná pracovný týždeň čas zostal bezo zmeny na 34,3 hodiny.

Spracované podľa finanztreff.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať