Afrika neustále zvyšuje vojenské výdavky

Studená vojna sa skončila pred viac ako dvadsiatimi rokmi a väčšina z najkrvavejších afrických konfliktov sa blíži ku koncu. Napriek tomu, armádne výdavky v Afrike neustále rastú. Na celom kontinente bolo v minulom
roku použitých niekoľko miliárd dolárov len na zbrojenie, no kontinent má omnoho závažnejšie problémy, na ktoré nie sú peniaze.

Od konca studenej vojny, celosvetové vojenské výdavky poklesli o 35%. Štokholmský inštitút mierového výskumu však poznamenal, že sub-saharský región zvýšil výdavky na obranu o viac ako 30% v sledovanom období. V Ugande sa v rokoch 1997 a 1998 výdavky na armádu až zdvojnásobili.

Dôvody na zvyšovanie výdavkov sú rôzne. V posledných rokoch sa dosahoval premenlivý ekonomický vzrast a africké krajiny ho chcú za každú cenu udržať. Problémom pre rozvoj kontinentu sú malé konflikty, ktoré môžu prerásť do väčších rozmerov. Toho sa obávajú aj miestne vlády a neváhajú zvyšovať výdavky aj na úkor vlastných občanov. Príkladom sú somálsky piráti, ktorí úplne destalibizujú krajiny v jeho okolí. Vodná preprava sa predražuje kvôli ochrane a únosom, čo odrádza medzinárodné spoločnosti plávať do krajín ako Tanzánia, Seycheli, Keňa alebo Etiópia. „Skupinka 20 až niekoľko stoviek dobre vyzbrojených bojovníkov s nočným videním, satelitnými telefónmi a vojenským pozadím, môžu narušiť krehký mier v niektorých krajinách v Afrike,“ povedal bezpečnostný analytik z Kapského mesta v Južnej Afrike a ďalej dodal: „tak napríklad rebelanti v Ugande povraždili tisícky ľudí a sú zodpovedný za jeden z najdlhších konfliktov v histórii Afriky. Po čiastočnom potlačení presunuli svoje aktivity do Demokratickej republiky Kongo, kde pokračujú vo vyvražďovaní. Toto narúša stabilitu v celom regióne!

Stabilita v regióne je podmienkou ďalšieho rozvoja. Je potrebné potlačiť zákerné zákulisné hry niektorých afrických politikov, ktoré narúšajú ekonomický rozvoj pomocou vojenskej destabilizácie. Bez zahraničnej pomoci to bude mať Afrika veľmi ťažké.

Spracované podľa BBC

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať