12 000 zamestnancov sa môže vrátiť do práce

Najväčší svetový producent platiny, Anglo American Platinum (Amplats) súhlasil, že opäť príjme všetkých 12 000 baníkov, ktorých prepustil po neoficiálnom štrajku pred tromi týždňami. Dohodli sa, že do práce môžu nastúpiť opäť v utorok.

Banský sektor Južnej Afriky zasiahla séria masívnych štrajkov, ktoré budú stáť milióny dolárov. Po prepuknutí násilnosti bolo dokonca zabitých niekoľko desiatok ľudí.

Po tom, ako sa pracovníci vrátia v utorok opäť do práce sa očakáva, že tým bude štrajk ukončený. Zamestnanci, ktorí sa v utorok nevrátia, či už nebudú chcieť pokračovať alebo budú pokračovať v štrajku, nebudú mať nárok na dávku.

Odhaduje sa, že štrajk v juhoafrických platinových, zlatých a uhoľných baniach stál krajinu viac ako 1 miliardu dolárov.

Navráteným zamestnancom sa vyplatí jednorazová platba ako podpora k návratu vo výške 230 dolárov.

Odhaduje sa, že štrajk v juhoafrických platinových, zlatých a uhoľných baniach stál krajinu viac ako 1 miliardu dolárov. Pri násilných protestoch zomrelo v auguste viac ako 40 ľudí.

Južná Afrika je jedných z najväčších svetových producentov drahých kovov. Pracovníci v odvetví chceli štrajkom dosiahnuť aj vyššie platy. Ich požiadavka hovorila o sume 6000 randov (530 eur) mesačne, čo je viac ako trojnásobok ich súčasného priemerného platu.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre