Afrika musí riešiť otázku infraštruktúry!

“Nedostatočné výdavky do novej infraštruktúry zostávajú najväčším rizikom pre hospodársky rast Afriky”, prehlásil Sunil Bharti Mittal, šéf telekomunikačnej spoločnosti Airtel, ktorá ma po vo svete viac ako 190 miliónov zákazníkov. Uviedol to vo svojom prejave na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose.

Podobne sa vyjadril aj Graham Mackay – juhoafrický podnikateľ a v súčasnosti generálny riaditeľ druhého najväčšieho pivovaru na svete SAB Miller.

Mobilné siete Mattalovej spoločnosti sú jednými z najväčších v Afrike, pričom pôsobí už v 15 afrických krajinách. „Afrika je veľmi rozsiahli kontinent a potrebuje ešte množstvo investícii do infraštruktúry. Podľa môjho názoru je to najväčšie riziko pre ekonomický rast Afriky,“ uviedol Mittal.

Vláda by podľa neho mala investovať do infraštruktúry toľko, koľko to len bude možné. A nejedná sa len o dopravnú infraštruktúru. Dôležité je všetko od ciest, distribúcie elektriny, či pitnej vody.

Goodluck Jonathan, prezident Nigérie sa vyjadril, že zatiaľ čo pri pohľade na infraštruktúru Afriky ako celku nie je situácia najlepšia, sú krajiny kde sa podnikajú výrazné kroky na zlepšenie situácie.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre