Gréci vynášajú svoje úspory za hranice

S miliardovými úvermi od štátov EÚ  a Medzinárodného menového fondu sa Grécko drží nad vodou. Krajine ostáva nádej,  hospodársky rast. Avšak práve ten je v nedohľadne.

Evanthia D. dlho premýšľala. Teraz ale prišla k záveru. Tak to nemôže ísť. Ešte pred Vianocami chce 43-ročná Aténčanka, účtovníčka, letieť do Švajčiarska, otvoriť si tam konto a uložiť si do bezpečia svoje úspory. „Nechcem sa ráno prebudiť a zistiť, že moje peniaze sú preč – alebo mám miesto eur drachmy,“  povedala Evanthia.

Evanthia nie je so svojím strachom sama. Podľa neoficiálnych oznámení uložili Gréci do zahraničia už takmer 30 miliárd eur. Podľa prieskumu,  5 z 10 Grékov považuje bankrot svojej krajiny za veľmi alebo značne pravdepodobný. Taktiež väčšina z nich očakáva pre rok 2011 zhoršenie ekonomiky.

Stredajšie štrajky ochromili železnice a verejnú dopravu v Aténach. Protestujúci sú proti plánovanému prepúšťaniu v štátnych dopravných podnikoch. V tejto sfére sú mzdy 2x vyššie ako v súkromnom sektore. Aj pri iných štátnych podnik chce grécka vláda škrtať. Na budúcu stredu naplánovali odbory generálny štrajk, ktorý je tento rok už šiesty v poradí. Avšak premiér Giorgos Papandreou sa chce držať úsporných opatrení. „Nie sme mimo nebezpečenstva“ varoval premiér.

Podľa údajov asociácie gréckych obchodných komôr ide mesiac za mesiacom okolo 4000 podnikov do konkurzu. Grécka nezamestnanosť je najvyššia za posledných 13 rokov.

Spracované podľa zeit.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať