Silnejúci tiger na scéne

Chmaty po žeravom uhlí sa môžu  zdať ako hlúposť. Avšak investori, ktorí získali akcie Coal India majú ruky jednoznačne v bezpečí.

Čiastočná privatizácia uhlia bola najväčšou verejnou ponukou Indie. Predajom 10 % akcií, vláda získala 150 miliónov rupií. Najväčší svetový producent uhlia patrí v Indii medzi desiatku majoritných firiem v rámci trhovej hodnoty.

Vyhliadky ohľadom uhlia by mali byť jasné. Coal India vlastní viac ako 80 % domácej výroby a kontroluje 18 miliárd ton zásob, čo je väčšina z celej Indie. Neváha podniknúť ďalšiu expanziu v podobe nákupu zahraničných baní.

Firma sa v značnej miere opiera už o otvorené bane, ale v najbližšej dobe by sa malo začať kopať na nových miestach. Dôvodom je to, že uhlie sa ťaží v obrovských hĺbkach, je v horšej kvalite.

India je popretkávaná sieťou železníc a práve tie slúžia na dopravenie uhlia do elektrární. Skôr ako trh určí rozdelenie dodávok uhlia, ceny a mzdy, tak sa to určí vo vládnom pláne.

Tento škrípajúci systém dodáva pol miliardy ton uhlia každý rok. Ak by sa dopyt strojnásobil, predpokladá sa, žeby to Coal India neutiahla. Reformátori preto dúfajú, že súkromné investície zlepšia riadenie a prinesú ostrejšiu kontrolu.

Zdroj: www.economist.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať