Kam odveje dlh Spojené štáty?!

 

Vidíme výrazný prepad nehnuteľností, no pre ďalšie daňové úľavy už nebude priestor. Udržovať tak ekonomiku zadlžovaním štátu nemusí trvať večne! Ako závisí ekonomika USA od vládneho dlhu a kde sa s narastajúcim objemom zadlženia môže dostať?  Zistíme nadväznosť medzi HDP a verejným dlhom USA a z makroekonomických dát za posledných 14 rokov vymodelujme extrapoláciu pre ďalší vývoj! K tomu nám poslúži tzv. regresný výpočet.

Po jeho  komplexnom vypracovaní od roku 1995 môžeme situovať hodnotu HDP pre rok 2010. Aby výpočet mohol byť použiteľný,  musí byť štatisticky a ekonomicky verifikovaný. Pre regresnú analýzu (HDP a verejný dlh) sa najlepšie črtal model paraboly, ( yi=a+bxi+cxi2). Štatistická verifikácia pri ňom splnila všetky podmienky a najmä  „očistená hodnota spoľahlivosti“ ktorá  určuje vypovedaciu schopnosť modelu, dosiahla hodnotu = 97,7 %. O koľko jednotiek sa zmení HDP USA ak sa verejný dlh zvýši o daný objem? (ostatné premenné ostanú nemenné) Práve odpoveď na túto otázku môžeme určiť so spoľahlivosťou 97,7%..

Nejde teda o priamy lineárny model, kde s narastajúcim dlhom rastie aj HDP! A to je prvý signál!

Po dosadení hodnoty aktuálneho amerického dlhu (nezávislá premenná „x“) do modelu paraboly dostaneme hodnotu HDP (závislá premenná „y“) pre terajšie obdobie 2010.  Výsledná hodnota je nižšia a to o 12 %. Priložený graf, ktorý zobrazuje závislosť Hrubého domáceho produktu USA (GDP) a objemu vládneho dlhu.

S pribúdajúcim dlhom tak HDP Spojených štátov klesá. Dáva to zmysel? Áno. Peniaze na udržovanie ekonomiky ubúda a štátnych úľav je čoraz menej. Avizované vyschýnanie prameňa tak môže nastať. A sním aj prepad ekonomiky.

Celý súhrn výpočtu či ďaľšie zo štatistík pre analýzu indexu DOW JONES v seriály pre akciové trhy USA.

© 2010 Investičné Noviny

(po kontakte Investičných Novín)

1
2
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

naozaj som myslel štatistickú. t-test, F-test, použili ste ešte nejaké testy/metódy overovania?

to by ma celkom zaujímalo, čo bola tá “štatistická verifikácia” modelu. ako sa autor presvedčil, že ten vývoj nie je proste “náhodou” rovnaký?

Autor (Dušan Hruška): Určite máte na mysli ekonomickú verifikáciu. Štatistická verifikácia (vyhodnotenie) sa týka testovania napr. lineárnych hypotéz (t-test, F-test). Práve tie boli v súlade so základnými p-hodnotami.
V prípade ekonomickej verifikácie, na ktorú sa pýtate aj vy, môžu vznikať otázky. V prípade tejto analýzy bolo myslené hromadenie dlhu USA, a tým intenzívnejšie podnety na stopnutie napr. daňových úľav čím by HDP výrazne utrpel.