Kam odveje dlh Spojené štáty?!

Ako závisí ekonomika USA od vládneho dlhu a kde sa s narastajúcim objemom zadlženia môže dostať? Problémy v Spojených štátoch naberajú na sile a tzv. americká Way Of Life

môže raz skončiť. Rastúca nezamestnanosť či strmhlavý prepad predaja  domov v ktorých sú uložené americké hypotéky. To všetko sa na nás rúti  spoza Atlantiku. Je na tom americké hospodárstvo naozaj zle? Veď je to Amerika, tam sa majú „fajn“. Neistota však zdvíha prst a investori balia kufre. Nebádajme počas obchodovania v červených číslach a nehľadajme záchytné body pristátia. Narastajúci dlh, klesajúce zisky spoločností no stále rastúca spotreba. Do čoho vlastne investujeme?

Dnes budeme skúmať tvz. priebeh závislosti medzi premennými „ Hrubý domáci produkt“ a verejný dlh.

Aký je význam či sila ich prepojenosti? To, že stimuly  či rôzne štátne úľavy od vlády USA doslova živia jej občanov začína naberať  väčšiu pravdepodobnosť. Vlády krajín „priučili“ trhové subjekty k tomu, že sú im kedykoľvek k dispozícii a akýkoľvek ekonomický alebo finančný problém v rámci makroekonómie budú schopné riešiť. Kompletná hospodárska politika sa však bez dostatku peňažných prostriedkov vykonáva iba…. ťažko. Ekonomika, ktorá je živená štátom tým pádom stráca živiteľa. Vyschýna. Len pre ukážku:

November 2009: „Americký trh s nehnuteľnosťami sa pomaly prebúdza. Predaj nových domov v septembri narástol o vyše deväť percent. Odborníci však vidia za dobrými číslami federálne daňové úľavy a varujú pred prehnaným optimizmom.“

Neskôr:

Júl 2010: Vláda USA prestala  zvýhodňovať  v podobe daňového bonusu kupujúcich nehnuteľností. Štátom podporovaný daňový bonus skončil a i preto  sme mali možnosť vidieť medzimesačný prepad predaných domov v Spojených štátoch až  o 30 %.  (Júl 2010)

xtb
1
2
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

naozaj som myslel štatistickú. t-test, F-test, použili ste ešte nejaké testy/metódy overovania?

to by ma celkom zaujímalo, čo bola tá “štatistická verifikácia” modelu. ako sa autor presvedčil, že ten vývoj nie je proste “náhodou” rovnaký?

Autor (Dušan Hruška): Určite máte na mysli ekonomickú verifikáciu. Štatistická verifikácia (vyhodnotenie) sa týka testovania napr. lineárnych hypotéz (t-test, F-test). Práve tie boli v súlade so základnými p-hodnotami.
V prípade ekonomickej verifikácie, na ktorú sa pýtate aj vy, môžu vznikať otázky. V prípade tejto analýzy bolo myslené hromadenie dlhu USA, a tým intenzívnejšie podnety na stopnutie napr. daňových úľav čím by HDP výrazne utrpel.