Prečo je dôležité vedieť, že v Pobreží Slonoviny prší

Určite už viete, že jedným z významných faktorov, ktorý vplýva na cenu poľnohospodárskych komodít (popri americkom dolári či makroekonomickom prostredí) je počasie. Ak je príliš sucho alebo príliš daždivo, komoditný trh je o tom vždy dobre a včas informovaný.

Toho, kto sa o kakao zaujíma ako o investičnú príležitosť, zrejme bude zaujímať, ako sa darí či nedarí počasiu v Pobreží Slonoviny, krajine, ktorá je najväčším producentom kakaových bôbov na svete.

Ak patríte k obchodníkom s kakaom, poteší vás informácia, že táto africká krajina v súčasnosti nemá núdzu o zrážky, čo má v tomto ročnom období blahodarné účinky na úrodu.

Čo to znamená? Vlhké prostredie spôsobí rozvoj úrody, takže cena kakaa nemá inú možnosť, ako klesať (zákon ponuky a dopytu). A aj klesá. Aktuálne táto komodita lacnie o 1,30 %, čím sa jej cena dostala na hodnotu 2253 dolárov za metrickú tonu.

Ako už z vývoja ceny kakaa vidieť, zrážky v Pobreží Slonoviny majú na aktuálnu hodnotu kakaa nemalý vplyv. Takže prečo je dôležité vedieť, že v Pobreží Slonoviny prší?

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre