Borse Dubai predáva svoj podiel v Nasdaq za 1,6 miliardy USD

Burza Nasdaq (Wikimedia)

Najväčší akcionár spoločnosti Nasdaq Inc., Borse Dubai, predáva približne tretinu svojho podielu v tejto americkej spoločnosti. Informuje o tom agentúra Bloomberg News.

Borse Dubai chce predať zhruba 27 miliónov akcií za cenu 59 dolárov za kus, čo predstavuje podiel v hodnote 1,6 miliardy dolárov. Oproti uzatváracej cene akcií z utorka ide o diskont viac ako 5 %.

Podľa utorňajšieho vyhlásenia by spoločnosť Borse Dubai stále vlastnila viac ako 10 % akcií Nasdaq, pričom plánuje súhlasiť s 18-mesačnou fixáciou akcií. Upisovatelia budú mať tiež 30-dňovú opciu na nákup ďalších 4 miliónov akcií Nasdaq.

Akcie Nasdaq (NDAQ) pred otvorením burzy strácajú takmer 4 %.

Ako vo svojom samostatnom vyhlásení uviedla burza Nasdaq, očakáva sa, že ponuka sa uzavrie 22. marca. Ak bude spoločnosť Borse Dubai naďalej vlastniť aspoň 10 % akcií Nasdaq, môže vymenovať nominanta do predstavenstva Nasdaq a bola by druhým najväčším akcionárom spoločnosti Nasdaq.

„Dnešná ponuka je realizovaná s cieľom posilniť kapitálovú štruktúru a likviditu v rámci skupiny Borse Dubai,“ povedal výkonný riaditeľ Essa Kazim. „Naďalej sme dlhodobým akcionárom spoločnosti Nasdaq a investujeme do jej úspechu.“

Borse Dubai získala podiel v Nasdaq v rámci transakcie z roku 2008, keď Nasdaq kúpila švédsku OMX AB. Spoločnosť Borse Dubai bola predtým najväčším akcionárom spoločnosti London Stock Exchange Group, než svoj podiel v roku 2015 predala. Borse Dubai a Nasdaq podpísali v roku 2017 dohodu o posilnení technologickej infraštruktúry dubajskej burzy a zlepšení obchodných postupov.

Zdroje: bloomberg.com; reuters.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre