Euru sa opäť podlamujú nohy

Kurz spoločnej európskej meny stiahli opäť obavy z dlhovej krízy. Aktuálne sa menový pár EUR/USD obchoduje na úrovni 1,4032, kým na začiatku dňa bola hodnota 1,42 EUR/USD.

Referenčná sadzba stanovená Európskou centrálnou bankou (ECB) bola na úrovni 1,4056 EUR/USD, kým piatok to bola hodnota 1,4242 EUR/USD.

V posledných dňoch sa vzhľadom na dlhovú krízu v Eurozóne často hovorí  o ďaľšom rozpočtovom hriešnikovi, Taliansku. Riziková prémia na talianske dlhopisy dramaticky vzrástla, čoho príčinou boli správy, že Európsky finančný stabilizačný nástroj zdvojnásobí svoje zdroje, aby v prípade nutnosti mohol zachrániť Taliansko. Forexový expert z nemeckej banky Helaba, Ulrich Wortberg, prikladá časť viny aj talianskej politike. Spory vo vláde ohľadom úsporného balíka nepridávajú investorom na dôvere.

“Existuje veľké riziko infekcie. Taktiež môžeme vidieť nárast spreadov na španielskych bondoch”, upozorňuje Wortberg. Tvrdí, že jediným riešením tejto krízy, v prípade ak sa Taliansko dostane k ” bodu varu ” budú takzvané eurobondy.

Podľa informácií ariva.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať