India aj naďalej nepovolí vstup globálnych supermarketov

Indická vláda údajne odložila plány na otvorenie maloobchodného trhu pre globálne obchodné reťazce. Len niekoľko dní po schválení dlho očakávaného návrhu na povolenie zahraničných investícii aj v ďalších oblastiach, bola táto možnosť pozastavená. Rozhodnutie o povolení reťazcov ako Walmart, či Tesco vyvolalo v Indii ostrý odpor.

Kritici sa obávajú, že tento krok by zničil milióny pracovných miest a podnikov. Minister financií uviedol, že politika, ktorá umožňuje rozširovanie priamych zahraničných investícii do ďalších oblastí podnikania bola pozastavená. Dodal, že rozhodnutie o pozastavení bude platiť, kým nebude existovať zhoda v tejto otázke.

Len začiatkom tohto týždňa pritom minister pre Potravinárstvo uviedol, že kabinet súhlasil s tým aby bolo aj zahraničným investorom umožnené získať 51% podiel v maloobchodných predajniach. V súčasnosti môžu títo prevádzkovatelia predávať iba vo veľkoobchodoch a nie v prevádzkach priamo pre bežných zákazníkov.

Zároveň bolo umožnené aby jednotlivé značky ako Apple, alebo Reebok mali predajne so 100% podielom, namiesto doterajších maximálne 51%.

Hlavný vodca opozície vyhlásil, že vláda zavádza o výhodách zahraničných supermarketoch. Walmart je možno dobrý pre západ, ale nie pre nás, uviedol vodca opozície. „Nemali by sme im Walmart závidieť“, uviedol.

Pre otvorenie trhu pre zahraničných investorov hovorí to, že spotrebitelia by mali oveľa viac možností. „Bol by to naozaj svet bez hraníc, pokiaľ ide o produkty, ktoré by boli k dispozícii“, uviedol predseda združenia maloobchodníkov Gibson Vedamani. Priaznivci tiež hovoria, že by to zvýšilo konkurenciu a kvalitu, pri súčasnom znížení cien, ktoré sú zasiahnuté takmer dvojcifernou infláciou.

Oponenti naopak tvrdia, že nadnárodné spoločnosti vytlačia menších a chudobnejších obchodníkov a znížia výkupné ceny pre poľnohospodárov v Indii.

Zdroj: bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať