Akcie Nvidia dosiahli nový rekord. Reagujú na plány Elona Muska?

Akcie amerického vývojára čipov Nvidia (NVDA) sa v utorok prvýkrát obchodovali nad úrovňou 1100 USD. Vo včerajšom obchodovaní posilnili o viac ako 7 % na 1140 dolárov, čím prekonali svoje predošlé uzatváracie maximum.

Hlavným ťahúňom rastu sú pokračujúce investície do umelej inteligencie – keďže Nvidia sa stala lídrom vo vývoji výkonných AI čipov, jej tržby a akcie raketovo rastú.

Nvidia minulý týždeň ohlásila silné kvartálne výsledky, ktoré ohromili Wall Street, na čo jej akcie zareagovali rastom nad úroveň 1000 dolárov. Po tom, ako startup miliardára Elona Muska xAI v nedeľu oznámil, že v rámci kola financovania získal 6 miliárd USD, sa akcie Nvidia v nasledujúci obchodný deň zvýšili až o 8 %. Dôvodom môžu byť správy, že Musk plánuje použiť čipy Nvidia pre svoj nový superpočítač, na ktorom bude spustený chatbot xAI s názvom Grok. Ako uvádza server Information, Muskov superpočítač bude využívať 100 000 špecializovaných polovodičov.

„Spoločnosť xAI bude v nasledujúcich mesiacoch pokračovať v tejto strmej trajektórii rastu, pričom čoskoro budú oznámené viaceré vzrušujúce technologické novinky a produkty,“ uvádza na svojom blogu Muskov startup. Denník Wall Street Journal informoval, že po nedeľnom kole financovania je hodnota spoločnosti xAI približne 24 miliárd dolárov.

Graf: Vývoj akcií spoločnosti Nvidia (NVDA) za posledných 5 rokov

Vývoj akcií spoločnosti Nvidia (NVDA) za posledných 5 rokov
Vývoj akcií spoločnosti Nvidia (NVDA) za posledných 5 rokov

Zdroj: finance.yahoo.com; tradingview

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre