AI boom pokračuje. Nvidia hlási nárast tržieb o 262 %

Spoločnosť Nvidia
Spoločnosť Nvidia (Foto: Nvidia)

Americká spoločnosť Nvidia v stredu po skončení hlavného obchodovania v USA zverejnila svoje výsledky za prvý finančný kvartál. Okrem toho oznámila, že rozdelí svoje akcie v pomere 10:1 a zvýši dividendu.

Líder vo vývoji čipov pre umelú inteligenciu (AI) opäť prekonal očakávania Wall Street, keď ohlásil čistý zisk na akciu (EPS) vo výške 6,12 USD pri tržbách 26 miliárd USD. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ide o nárast o 461 %, resp. 262 %.

Analytici oslovení agentúrou Bloomberg očakávali upravený zisk na akciu 5,65 USD pri tržbách 24,69 mld. dolárov. V rovnakom štvrťroku minulého roka spoločnosť vykázala upravený zisk na akciu 1,09 USD pri tržbách 7,19 miliardy USD.

Pre aktuálny štvrťrok Nvidia očakáva tržby vo výške 28 mld. dolárov, čo je lepšie, ako očakávali analytici, ktorí počítali s tržbami na úrovni 26,6 miliardy USD.

Akcie Nvidie (NVDA) v rozšírenom obchodovaní vzrástli o približne 4 %. Nvidia tiež oznámila, že 7. júna uskutoční rozdelenie akcií v pomere 10 za 1, čím by sa cena akcií znížila z približne 950 USD na 95 USD (pri zachovaní celkového ocenenia spoločnosti). Rozdelenie akcií podnietilo špekulácie, že by sa akcie mohli stať súčasťou akciového indexu Dow Jones Industrial Average (^DJI).

Spoločnosť sa stala lídrom vo vývoji AI čipov a jej akcie od začiatku tohto roka vzrástli o takmer 100 %. Pred boomom umelej inteligencie bola Nvidia známa ako hlavný výrobca grafických čipov pre hry, avšak táto technológia sa osvedčila aj pre vývoj a trénovanie AI modelov. Vďaka tomu tržby firmy prudko vzrástli a jej trhová hodnota tento rok presiahla 2 bilióny dolárov. Aktuálne je treťou najhodnotnejšou spoločnosťou po Microsofte a Apple.

Zdroj: finance.yahoo.com; cnbc

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre